Corea

D'una petició de 10 anys a una condemna de 40 hores: la sentència del protagonista d''El juego del calamar', O Yeong-su

El diari personal de la víctima va ser clau per a la reconstrucció dels fets

2 min
O Yeong-su.

BarcelonaNo és la primera vegada que un actor d'una de les produccions sud-coreanes més exitoses dels últims temps està implicat en escàndols d'abús sexual. L'últim de tots l'ha protagonitzat O Yeong-su, un dels protagonistes de la sèrie El juego del calamar i guanyador d'un Globus d'Or a millor actor, quan divendres es va emetre la sentència per abús sexual a una dona per uns fets ocorreguts l'any 2017. El jutjat del districte de Suwon, al sud de Seül, ha rebaixat els 10 anys de presó que demanaven a canvi que l'actor assisteixi a un programa de rehabilitació per a abusadors de 40 hores i a una potencial pena de presó.

Va ser el 2022 quan l'actriu i víctima, que no ha volgut identificar-se, va interposar una denúncia per uns fets succeïts entre l'agost i el setembre del 2017. Segons ha relatat el New York Times, Yeong-su va fer abraçades, petons a la galta i tocaments a les mans de l'actriu en diferents ocasions, fins i tot va arribar a entrar al domicili de l'actriu, on la va interpel·lar amb comentaris sexuals inapropiats. Al cap d'uns mesos, el març del 2018, l'actriu va tornar a ser víctima de violència sexual per part de Yeong-su.

Durant el temps que va patir aquests abusos, la víctima va deixar totes les vivències per escrit en el seu diari personal, un element que ha servit per recordar els fets i detalls que la dona va voler oblidar durant temps. No va ser fins que la sèrie de Netflix El juego del calamar va guanyar una gran fama internacional el 2021 que la víctima va voler que l'actor es disculpés per les accions comeses. Aleshores l'actor sí que va expressar les seves disculpes pels danys causats, però durant el judici Yeong-su va voler puntualitzar que el perdó que va donar no era equiparable a l'admissió de cap delicte.

Si bé l'actor va negar totes les acusacions de la víctima, va justificar que en algun alguna ocasió sí que havia tocat la mà i el cos de l'actriu per ajudar-la a portar diferents paquets que carregava. Així i tot, l'intèrpret de la sèrie va mantenir que la versió de la víctima era del tot "inconsistent", mentre que la jutgessa del districte de Suwon va al·legar que els records de la víctima vinculats a l'agressió eren del tot consistents: "Semblen declaracions que no es poden fer sense haver-les experimentat realment".

Una de les altres eines de l'acusat, de 79 anys, va ser la d'apel·lar a la seva edat avançada i les conseqüències professionals que podia tenir la seva condemna: "El fet de ser jutjat per coses com aquesta a la meva edat em fan sentir una gran agonia i dolor... Sento que tota la meva vida s'està desfent". Finalment, el jugador 001 d'El juego del calamar va aconseguir que els 10 anys de presó que se li demanaven prèviament fossin reduïts a l'obligació d'assistir a un programa de 40 hores per a abusadors i a una pena de dos anys que queda en suspens amb la condició que no violi cap llei. Si durant 24 mesos Yeong-su no infringeix cap delicte, no haurà d'entrar a presó.

stats