Tribunals
Societat 10/07/2022

Cursach declararà aquest dilluns després del rebuig de l'Audiència a anul·lar la investigació

La Fiscalia li atribueix delictes de pertinença a organització criminal i prevaricació, però retira els càrrecs de suborn i accions

ARA Balears
2 min
Judici Cas Cursach

PalmaL'empresari Bartomeu Cursach declararà aquest dilluns en el judici que té lloc a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de les Balears per l'anomenat cas Cursach. Primerament, el processat s'enfrontava a vuit anys i mig de presó però, després de la modificació de l'escrit del Ministeri Fiscal, va veure rebaixada la sol·licitud de pena a un any i mig de presó. En detall, la Fiscalia li atribueix delictes de pertinença a organització criminal i prevaricació, però retira els càrrecs de suborn i accions.

D'aquesta manera, l'empresari s'asseurà a la banqueta per respondre les preguntes de les diferents parts després que el tribunal de la Sala emetés aquest divendres una interlocutòria judicial en què rebutjava anul·lar la investigació, de manera que el judici continua.

En les qüestions prèvies, el lletrat de la defensa de Cursach, Enrique Molina, va plantejar l'absolució del seu representat per les irregularitats en la instrucció judicial, la vulneració del dret de defensa i tenir un jutge "completament imparcial". A aquesta sol·licitud, s'hi varen unir la majoria d'advocats, entre ells, el de Bartomeu Sbert, que va parlar de "nul·litat radical" de les diligències duites a terme pel jutge instructor, Manuel Penalva, "per contaminació".

Tot i això, les magistrades varen rebutjar aquesta petició divendres en una interlocutòria de més de 200 pàgines i justificaven la decisió de continuar la vista oral després de no disposar "en aquest moment d'elements que acreditin amb la contundència necessària un pronunciament de nul·litat o absolució".

Per això, el Tribunal va instar a escoltar els testimonis per "valorar l'existència de contradiccions entre allò que va declarar i allò que declari". Ho va establir "en idèntic sentit" per a les declaracions dels investigats.

El judici farà deu sessions al juliol i després aturarà fins a l'octubre. La Sala va demanar aquest divendres a les diferents parts que evitin qüestions "supèrflues, repetides o que afectin qüestions privades" dels acusats. "Si són àgils, acabarem abans. Si no atenen el que els deim i he de tallar els interrogatoris, serà tot més feixuc", va subratllar la magistrada titular, Samantha Romero.

stats