Agricultura
Societat 05/03/2024

Cultivats i criats a les Balears: Agricultura i els pagesos comencen a treballar la definició de producte local

La Conselleria ha constituït la Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentària d'Origen Local

ARA Balears
2 min
Els experts proposen crear una marca per al producte local balear.

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha constituït aquest dilluns la Mesa de Coordinació de la Cadena Alimentària i Promoció del Producte Agrícola i Alimentària d'Origen Local, on s'ha començat la feina per establir, juntament amb el sector, els principals criteris per definir el producte local de les Balears. Les primeres condicions que s'han assenyalat –com va avançar l'ARA Balears–, i que hauran de complir els productes agrícoles, pesquers i alimentaris per ser considerats com a producte local, són: que hagin estat cultivats a les Illes i, en el cas de la carn, que els animals hagin estat un mínim de temps criats i sacrificats a les Balears, i que els aliments no transformats provinguin de productors primaris de les Balears. També es consideraran producte local els productes de la pesca i l'aqüicultura que es comercialitzin a punts de primera venda, llotges i centres d'expedicions de les Balears. Quant als aliments transformats, aquest dilluns s'han recollit propostes diverses, amb l'objectiu d'assolir un consens ampli sobre el nombre d'ingredients d'origen primari i la tipologia d'elaboració per qualificar-los de producte local.

"Som conscients que no serà una definició perfecta, perquè el nostre sector és molt variat, però intentarem cobrir les màximes expectatives sent coherents", ha dit el conseller d'Agricultura, Joan Simonet. "La idea final és que tothom es pugui sentir còmode amb la definició final", ha afegit, i ha assenyalat com a objectiu principal el reforçament del sector primari. Com va informar Jaume Perelló, la Conselleria vol que la definició de producte local que es pacti amb el sector "tingui rang de llei". Es tracta de redactar una normativa que permeti que "el consumidor pugui reconèixer sense cap mena de dubte" el producte local, a més d'incloure mesures "per sancionar el frau".

Simonet també ha apuntat que encara falta "analitzar l'impacte que tindria aquesta definició dins del sector dels aliments produïts i comercialitzats sota una denominació d'origen protegida i una indicació geogràfica protegida". També tindran la consideració de producte local els productes forestals, fusters o no, així com altres productes no alimentaris que compleixen les condicions de la norma.

Cadena alimentària

D'altra banda, també s'ha fet balanç dels controls de 2023 sobre la cadena alimentària. S'han fet 20 controls entre els sectors vitícola, oleícola, lacti i hortofructícola i s'han obert 15 expedients, cinc dels quals s'han arxivat. A més, s'ha proposat fer deu controls al sector hortofrutícola en 2024, cinc al sector de la carn i cinc més al de la garrova, l'ametla i la fruita seca.

La Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local també ha anunciat que aviat es traurà a licitació el contracte per desenvolupar l'Observatori de Preus, el qual farà tota la traçabilitat del producte fins que arriba al consumidor, amb una diferenciació per als productes ecològics.

stats