Societat 07/02/2022

El CSIC i l'ICTS SOCIB crearan un observatori marí a Cabrera

Aquesta eina facilitarà l'obtenció de dades com la temperatura, la clorofil·la, el nivell de la mar i altres variables “essencials”

ARA Balears
2 min
El Parc Nacional de Cabrera.

PalmaEl Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i el Sistema d'Observació i Predicció Costanera (ICTS SOCIB) crearan un observatori marí del canvi global a Cabrera, amb l'objectiu de facilitar l'obtenció de dades “essencials” per conèixer-ne l'estat i la variabilitat.

Aquest observatori, que rebrà el nom de Tiamat, tindrà un sistema de teledetecció, que és una eina basada en l'obtenció de dades a través de l'anàlisi d'imatges satel·litàries. Aquesta tècnica s'ha estat incorporant a la recerca oceanogràfica des dels anys 80 i, ara, a través d'aquest projecte, servirà per monitorar de manera permanent els sistemes marins de la Xarxa de Parcs Nacionals.

El Parc Nacional de Cabrera.

Es faran anàlisis retrospectives de l'estat de les àrees marines

Així, es facilitarà l'obtenció de dades relacionades amb la temperatura, la clorofil·la i el nivell de la mar, entre altres variables "essencials" per conèixer el medi marí. A més, aquesta tècnica farà possible la recopilació de dades per espai, perquè pot abastar milers d'hectàrees, i per temps, amb la capacitat d'oferir informació registrada els últims 40 anys.

El coordinador del projecte, Gabriel Navarro, ha subratllat aquest dilluns en una nota de premsa que l'observatori Tiamat serà una eina de "gran valor" per a l'estudi i gestió dels sistemes naturals marins no sols de Cabrera, sinó també dels parcs nacionals de les Illes Atlàntiques i de Doñana, "les singularitats i les necessitats específiques de les quals marcaran el full de ruta des de l'inici del projecte”.

Així mateix, ha subratllat que, a través d'aquest observatori, es faran anàlisis retrospectives de l'estat de les àrees marines d'aquests parcs i se n'avaluaran les tendències. D'acord amb Navarro, aquesta informació propiciarà una millor comprensió dels sistemes marins que habiten aquestes zones, una gestió més eficaç basada en el coneixement científic, la creació de sistemes d'alerta primerenca i l'automatització de l'observatori, entre d'altres.

Permetrà millorar el coneixement que es té del medi marí

En aquest sentit, la investigadora de l'ICTS SOCIB Mélanie Juza destaca que la creació d'aquest observatori permetrà millorar el coneixement que es té del medi marí, així com donar suport a la conservació i preservació de la biodiversitat, els ecosistemes i l'entorn socioeconòmic de cadascun dels parcs en qüestió.

D'altra banda, l'investigador del IIM-CSICB Antonio Padín ha assenyalat que, amb aquesta iniciativa, tenen l'objectiu de sensibilitzar la societat dels reptes associats a la conservació d'aquests espais enfront del canvi climàtic. En aquesta mateixa línia, el CSIC ha assegurat que es divulgaran els resultats obtinguts de les seves recerques. Per a això, es dissenyarà una web interactiva amb contingut per a tots els públics, que inclourà una versió lúdica de l'observatori.

Cal destacar que Tiamat ha estat desenvolupat per investigadors del CSIC, a través de l'Institut de Ciències Marines d'Andalusia (ICMAN), de l'Institut de Recerques Marines de Vigo (IIM) i de l'ICTS SOCIB.

stats