Societat 30/06/2022

Les cridades a l'IBDona van pujar un 18% el 2021 respecte de l'any anterior

Entre les dades de la memòria de l'any passat destaca el fet que la majoria de teletraduccions es van fer al punjabi, 22 del total de 75

2 min
“Aquesta feina em donarà ales per arribar 
 On vull”

PalmaUn any més, les cridades al Servei 24 h de l'Institut Balear de la Dona (IBDona) tornen a pujar. Segons la memòria del 2021, les telefonades van pujar un 18% respecte del 2020, tal com va avançar l'ARA Balears.  L'any passat es van gestionar 4.505 telefonades, 3.020 de les quals han estat motivades per una situació de violència masclista.

En total, s’han atès 5.268 comunicacions (4.505 telefonades rebudes, més 612 telefonades de seguiment fetes i 141 per WhatsApp). També s’han fet 75 teletraduccions, la qual cosa suposa 2.602 minuts de conversa traduïda, majoritàriament al punjabi (22 traduccions), el francès (18 traduccions) i l'àrab (13 traduccions).

Així n'han informat la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, i la directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran, aquest dijous. Aquestes dades s'inclouen dins l’esborrany de la memòria d’activitat de l’IBDona corresponent a l’any 2021, el qual preveuen aprovar en el Consell Rector de l’Institut avui.

Reparació a les víctimes

Pel que fa a la reparació de la violència masclista i les sortides que el Govern ofereix a les dones víctimes, el 2021, com a centre coordinador de les ordres de protecció de les Illes Balears, l’IBDona va fer un total de 778 acreditacions de situació de violència masclista. Aquestes suposen el reconeixement de diferents drets i l’accés a diverses prestacions, com la xarxa de tutores per a víctimes de violència masclista del SOIB, la renda activa d’inserció per a dones víctimes, la targeta verda del Consorci de Transports de les Illes Balears i el bo social elèctric, entre d’altres.

Durant l'any 2021, també es va continuar amb un dels principals projectes de l'IBDONA, com és el SOIB Dona, per garantir un any de feina a les dones víctimes de la violència masclista. En total, es van contractar 53 dones. Una de les principals dades de la memòria és que el 2021 l'Institut ha atorgat subvencions nominatives a les cambres de comerç de les Illes amb l'objectiu d'impulsar projectes d'emprenedoria adreçats a dones per donar-los suport en el procés de creació d'empreses.

Camí abolicionista

Per seguir amb la línia abolicionista del Govern, l'IBDona va impulsar el projecte Lausana. Es tracta d'un conveni amb el Casal Petit – Germanes Oblates, i que suposa un recurs especialitzat d'acollida temporal adreçat a dones que volen allunyar-se del context de la prostitució o que són víctimes de tràfic per explotació sexual. A més, el 2021 s'ha continuat amb la cessió de tres pisos per a l'acollida d'aquestes dones, els quals compten amb 12 places, 9 de fixes i 3 per a situacions d'emergència. 26 dones han estat acollides, la majoria d'entre 36 a 45 anys.

stats