Alerta pels incendis

Cremen a tot Espanya una trentena d'incendis que ja han deixat dos morts

El foc ha calcinat més de 25.000 hectàrees a tot l'Estat, sobretot a Extremadura i Castella i Lleó

4 min
Imatge d'un bomber i dos veïns a l'incendi de Zamora

MadridEl foc castiga sense respir Espanya. En total hi ha una trentena d'incendis actius a tot l'Estat que a hores d'ara ja han calcinat unes 25.000 hectàrees i han causat dues víctimes a Zamora: un brigadista que treballava per apagar el foc en aquesta zona i un pastor de 69 anys que va quedar atrapat per les flames. A més, almenys n'hi ha onze de ferits per inhalació de fum, dos dels quals estan hospitalitzats també per cremades. L'onada de calor a tot el territori espanyol està sent devastadora, amb temperatures que arriben fins als 40 ºC en molts punts de l'Estat, unes condicions que no afavoreixen gens l'extinció dels focs. Els més preocupants són els incendis de Castella i Lleó, Extremadura i Galícia.

La península, en flames
Incendis actius el 18 de juliol a la tarda segons el sistema FIRMS de la NASA, que distribueix dades en temps gairebé real

frança

Cantàbria

Astúries

País Basc

Galícia

Navarra

andorra

Castella i Lleó

Valdeorras

la Rioja

Catalunya

Sierra de

la Culebra

el bages

Aragó

VallE del

Jerte

Madrid

illes Balears

País Valencià

Castella-la Manxa

portugal

Extremadura

Múrcia

Andalusia

algèria

frança

País Basc

Navarra

andorra

la Rioja

Catalunya

el bages

Aragó

illes Balears

País Valencià

Castella-la Manxa

Múrcia

algèria

Cantàbria

País Basc

Astúries

Galícia

Castella i Lleó

Valdeorras

la Rioja

Sierra de

la Culebra

VallE del

Jerte

Madrid

Castella-la Manxa

portugal

Extremadura

Andalusia

frança

País Basc

Navarra

andorra

la Rioja

Catalunya

el bages

Aragó

País Valencià

illes Balears

Castella-la Manxa

Múrcia

algèria

Cantàbria

Astúries

Galícia

Valdeorras

Castella i Lleó

Sierra de

la Culebra

Madrid

VallE del

Jerte

portugal

Extremadura

Andalusia

Precisament, aquest dilluns el president espanyol, Pedro Sánchez, i el rei Felip VI s'han desplaçat fins a Extremadura per comprovar l'evolució dels incendis que cremen en aquesta comunitat i que eren fins ara els focus amb una situació més complicada. "El canvi climàtic mata", ha sentenciat Sánchez des de Càceres, on ha demanat a totes les administracions fer de les polítiques mediambientals polítiques d'estat. Per la seva banda, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, han urgit a desbloquejar l'aprovació d'una llei marc de coordinació dels serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvament a més d'aprovar l'estatut de bombers forestals.

El president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dilluns a Càceres, acompanyat del president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara.

Aquests són els principals focs que continuen actius a tot Espanya:

Castella i Lleó

Dues persones mortes a Zamora i 4.000 desallotjats

A Castella i Lleó hi ha almenys deu incendis actius en tota la comunitat. Els que més preocupen són els de Monsagro, Cebreros, Herradón de Pinares i Losacio. En aquest últim, situat a la província de Zamora, és on va morir un brigadista que treballava en l'extinció de les flames d'aquesta zona, i dos companys seus van haver de ser hospitalitzats per cremades i inhalació de fum. Almenys nou més han hagut de ser atesos per inhalació de fum. En aquest incendi també hi ha perdut la vida en les últimes hores un pastor que es va veure atrapat per les flames mentre pasturava el ramat aquest diumenge a la tarda. Un veí que treballava a la zona amb una màquina també ha resultat ferit amb cremades de gravetat.

L'incendi de Losacio ha entrat a la reserva de caça de la Sierra de la Culebra, on el juny un altre incendi ja va calcinar fins a 25.000 hectàrees. Es tracta d'un dels 52 espais naturals de l'Estat declarats Reserva de la Biosfera per la UNESCO. A causa d'aquest incendi, Renfe ha tallat la circulació dels trens entre Madrid i Galícia per la proximitat a les vies de les flames i també s'han desallotjat un total de 4.000 habitants.

A Cebreros, a la província d'Ávila, el foc s'ha reactivat aquesta nit i les autoritats apunten a un cigarret mal apagat com a causa del foc. A banda dels focs de Losacio, Cebreros i Herradón de Pinares, també preocupa el foc de Monsagro, a Salamanca, on les flames ja han cremat 9.000 hectàrees.

Extremadura

Almenys 6.000 hectàrees cremades

És una de les comunitats més afectades pel foc, tot i que en les últimes hores la situació s'ha estabilitzat. A Extremadura continuen actius tres incendis: a la Vall del Jerte, a Las Hurdes i a Casas de Miravete, tot i que aquesta migdia s'han donat per estabilitzats aquests dos últims. La situació ha millorat respecte a les últimes hores, però les flames han calcinat fins ara unes 6.000 hectàrees. Uns 700 veïns havien estat desallotjats de casa seva per la proximitat de les flames dels incendis de Las Hurdes i de Casas de Miravete (alguns han estat fins a set dies fora de casa), però aquest dilluns bona part d'ells ja han pogut tornar als seus domicilis. "Si no hi ha res en contra", ha matisat el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha apuntat aquest dilluns "la possibilitat" que el foc de la Vall del Jerte hagi estat intencionat, tot i que ha demanat cautela a l'hora de determinar l'origen del foc. Aquest diumenge, el director de política forestal de la Junta d'Extremadura, Pedro Muñoz, ja va apuntar directament a la hipòtesi que hagués estat provocat. "Ha estat clarament intencionat", va assegurar.

Galícia

Setze incendis actius

A Galícia hi ha fins a setze incendis que ja han cremat fins a 13.000 hectàrees i hi ha diversos nuclis de població de les províncies de Lugo i Ourense que estan en risc per la proximitat de les flames. De fet, el foc ha cremat cases senceres d'alguns municipis d'Ourense, on s'han desallotjat uns 200 veïns d'una trentena de municipis. En les últimes hores s'ha reactivat l'incendi de Carballeda de Valdeorras, a Ourense, que estava estabilitzat, i s'ha multiplicat l'àrea cremada fins a arribar a les 4.000 hectàrees. A Lugo, al municipi de Folgoso do Courel, hi ha tres focs actius que ja han calcinat gairebé 4.000 hectàrees.

Andalusia

Estabilitzat el foc de la serra de Mijas

L'incendi que es va declarar divendres a la serra de Mijas, a la província de Màlaga, ja s'ha donat per estabilitzat després de cremar 2.000 hectàrees. Amb tot, les autoritats andaluses encara demanen precaució davant les elevades temperatures. Aquest diumenge al vespre el govern andalús ja va autoritzar als veïns de la zona que havien estat desallotjats a tornar a casa seva.

stats