Societat 25/06/2018

Creix un 47% el nombre de donants d'òrgans a les Balears

Les Illes són la segona comunitat d'Espanya on se'n produeix un major increment després de Castella i Lleó

Efe
2 min
Crèix un 47% el nombre de donants d'òrgans a Balears

PalmaEl nombre de donants d'òrgans ha crescut a les Balears fins al 47% de gener a maig, la qual cosa suposa el segon major augment a escala estatal.

Per comunitats autònomes, el nombre de donants ha crescut més a Castella i Lleó (59%), les Illes Balears (47%) i Cantàbria (15%), seguides pel País Valencià i Extremadura (12%) i Andalusia (10%); la resta es manté estable.

En els primers cinc mesos de l'any s'ha registrat un increment del 2,1% en la donació d'òrgans, fet que ha permès augmentar els trasplantaments un 2,8%, segons ha informat aquest dilluns l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT).

En aquest temps s'han incrementat els trasplantaments cardíacs un 10% i els renals un 4,1%, mentre que ha disminuït lleugerament el trasplantament hepàtic (1%); el de pàncrees presenta dades similars a les de l'any passat.

L'ONT ha subratllat que la pujada en el nombre de donacions s'ha produït tot i "les dificultats per continuar creixent i superar els 46,9 donants per milió aconseguits l'any passat".

Si manté aquest ritme, Espanya "podria aconseguir els 47,3 donants per milió de població a la fi d'any", ha recalcat.

Targeta digital de donant

D'altra banda, l'ONT ha afirmat que ja està disponible la nova aplicació per obtenir la targeta digital de donant a través del mòbil i altres dispositius intel·ligents, la qual es podrà descarregar introduint els termes "targeta donant" o "soc donant".

Es tracta d'una aplicació "molt senzilla", desenvolupada per l'equip informàtic de l'ONT, que permet descarregar la targeta de donant en un dispositiu mòbil, tant smartphone com tauleta, i en els sistemes iOS i Android.

Amb aquesta targeta digital es mostra la voluntat de ser donant d'òrgans després de la defunció, encara que serveix únicament com a testimoniatge escrit del desig de donar i està mancat de valor legal.

"Per això és important comentar aquest desig amb els familiars i amics", ha subratllat l'ONT.

stats