Sanitat
Societat 21/11/2022

Creix el conflicte sanitari a Madrid: tota la primària s'atura

Els metges mantenen el pols amb Ayuso i aquest dilluns han començat una vaga indefinida per exigir millores laborals

2 min
Imatge de la concentració de metges aquest matí davant la Gerència d'Atenció Primària de Madrid

Madrid"Ja sap que hi ha vaga, no?" La frase la repeteix diverses vegades l'administrativa que s'encarrega de filtrar les persones que arriben al Centre d'Atenció Primària (CAP) de Lavapiés. Els pacients entomen la informació amb receptivitat, alguns amb més resignació, i altres aprofiten per mostrar el seu suport als sanitaris madrilenys que des d'aquest dilluns fan vaga per denunciar que estan al límit. "Estic totalment a favor de la vaga", diu un pacient que surt del CAP d'Embajadores, que aprofita per carregar contra la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. El pla per reobrir les urgències extrahospitalàries va ser el detonant del conflicte entre el govern madrileny i els sanitaris que va culminar amb una vaga de gairebé dues setmanes dels professionals d'aquests centres. L'aturada va quedar desconvocada dijous passat, però el conflicte no va quedar resolt. Al contrari, el sindicat majoritari dels metges madrilenys, Amyts, va decidir mantenir la vaga de tots els metges i pediatres de l'atenció primària a partir d'aquest dilluns.

Els metges madrilenys han protestat aquest matí davant la Gerència d'Atenció Primària

"Metge en serveis mínims per vaga", es llegeix als cartells que pengen de la majoria de portes de les consultes dels centres d'atenció primària madrilenys. Des de primera hora del matí, les cues han sigut una constant en gairebé tots, sobretot per reagendar cites programades. La majoria s'han fixat per a un altre dia, excepte les que eren urgències, que han estat ateses pels serveis mínims de cada centre. Ha passat al CAP de Segovia, on la majoria de pacients asseguraven entendre les raons dels sanitaris. "Tenia cita, no hi havia el metge, però m'han atès", explicava una pacient també del CAP d'Embajadores. El seguiment de la vaga ha sigut diferent en cada centre i en alguns fins i tot s'ha arribat al 100%. El sindicat s'ha felicitat per un "altíssim i històric" seguiment de l'aturada, segons les dades que han recollit al llarg del dia, tot i que des de la conselleria de Sanitat, el seu titular, Enrique Ruiz Escudero, ha assegurat que amb les dades que ells tenien a mà, la vaga havia tingut un seguiment únicament d'un 31%.

El primer dia de vaga ha començat amb una concentració d'uns 400 sanitaris davant la Gerència d'Atenció Primària, l'òrgan delegat de la conselleria de Sanitat que gestiona els CAP de la Comunitat i que a hores d'ara està escapçat per la bateria de dimissions que va patir l'ens arran de la crisi per reobrir els centres d'urgències extrahospitalàries. Els metges reclamen rebaixar la seva sobrecàrrega assistencial fixant límits: un màxim de 31 pacients per consulta de medicina familiar i de 21 pacients per pediatria; establir un mínim de 10 minuts de visita per pacient, i també millores retributives i augment de places. La conselleria de Sanitat els ha promès una altra reunió per negociar les seves demandes, però al mateix temps, Isabel Díaz Ayuso els ha demanat que desconvoquin la vaga davant l'augment dels casos de grip o bronquiolitis per no saturar els hospitals. Aquesta vegada, però, ha evitat incendiar encara més el conflicte i no ha acusat els sanitaris de "boicotejar" el seu executiu.

stats