Societat 09/09/2019

Un comitè científic estudia declarar el crac blau espècie invasora

Citat per primera vegada a les Balears l'any 2007, va ser introduït a la Mediterrània oriental durant els anys trenta

Ara Balears
2 min
10 de les espècies invasores més nocives per a la biodiversitat

PalmaEl cranc blau podria passar a formar part del catàleg d'espècies invasores si així ho determina un comitè científic encarregat per la Direcció General de Medi Natural del govern espanyol. El debat sobre aquesta espècie, actualment considerada com a exòtica, sorgeix arran d'una investigació de la Fiscalia General de l'Estat, segons ha informat Efe. Citat per primera vegada a les Balears l'any 2007, aquest cranc va ser introduït a la Mediterrània oriental durant els anys trenta, i de llavors ençà ha colonitzat tota la conca mediterrània, de manera que constitueix una de les espècies invasores més perjudicials d'aquesta mar, tal com ja va afirmar a aquest diari Samuel Pinya, que dirigeix el Grup de Recerca d'Ecologia Interdisciplinària de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

El principal impacte nociu d'aquest cranc és que menja altres crustacis, mol·luscs, plantes aquàtiques i qualsevol organisme que visqui en els diversos ecosistemes marins que hi ha al fons de la mar. Actualment l'espècie no està declarada legalment com a invasora i cal dir que un dels motius és que la seva captura es valora amb finalitats comercials.

És per tot això que després de conèixer a través dels mitjans de comunicació que el cranc blau habitava a l'Albufera de València, la Unitat de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia va iniciar una investigació el 2017. Un informe de la unitat tècnica assegurà l'any següent que era una espècie exòtica i que, tot i no ser considerada com a invasora, sí que s'hauria de tenir en compte el seu potencial caràcter invasor.

A causa de la informació recopilada per la Fiscalia, la Direcció General de Medi Natural es va comprometre a analitzar la problemàtica perquè, si fos necessari, s'inclogués el cranc blau dins el catàleg d'espècies invasores. Posteriorment, Medi Natural va incorporar una memòria tècnica justificativa i una anàlisi de riscos que encara estan a l'espera de la decisió del comitè científic que elabora el llistat d'espècies protegides i amenaçades. Si les conclusions són similars a l'informe sobre els riscos que presenta aquest cranc, s'enviarà la proposta a les comunitats autònomes afectades perquè ho puguin debatre.

stats