Societat 02/05/2020

Corredors i ciclistes aprofiten el tret de sortida per llançar-se al carrer massivament

A les zones de costa els passejos marítims s'han omplert de 'runners' i gent que sortia a caminar

A.l. / G.a. / M.g. / N.a.
4 min
La platja de BArcelona plena de gent practicant esport aquest matí

Barcelona / PalamósCom si fos el tret de sortida d'una cursa. A les sis del matí, la gent que portava més de 40 dies a casa sense poder sortir a practicar esport a l'aire lliure, finalment ho ha pogut fer. De sis a deu, seguint les franges horàries fixades pel govern espanyol, han pogut sortir tots els ciutadans que volien anar en bici, en patinet o córrer, a banda dels que preferien anar a passejar. A les grans ciutats s'han vist imatges de moltíssima gent fent esport. Majoritàriament, tret d'algunes excepcions, s'ha mantingut la distància social recomanada.

A Barcelona, on s'ha vist més gent corrent o passejant ha sigut a la zona del passeig Marítim. A les 10.20 h el passeig es començava a buidar per donar pas a les persones dependents o majors de 70 anys, per a qui està reservada la franja de 10 a 12 hores. Amb sensació de toc de queda, la gent enfilava el camí cap a casa. Alguns tard. "Vostè fa 20 minuts que hauria de ser a casa, per respecte a la gent gran", li diu un agent de la Guàrdia Urbana a un jove vestit de runner, que fa el ridícul amb la seva resposta: "Jo també he vist gent de 70 anys corrent a la meva franja".

Minuts abans, el passeig "semblava la cursa de bombers", explica un fotògraf que ve d'allà. "Estem contents, crec que tots ho estem, això ens dona un marge de llibertat", reconeixia la Gara, de 37 anys, que passeja amb la seva parella. "Ara hi ha la policia allà, tornem cap a casa. S'ha de matinar i hem començat malament", reconeix, passats 10 minuts de les 10h, hora en que comença la franja per a gent gran i dependents.

Ciclistes i corredors a la Carretra de les Aigues, a Collserola

També els parcs més grans, com el de la Ciutadella, o les zones habituals per practicar esport, la zona de Montjuïc o Collserola, han rebut més esportistes que mai. Els ciclistes, per exemple, molt crítics amb les limitacions d'espai fixades per l'executiu de Pedro Sánchez, s'ha llançat a la carretera de les Aigües.

A tocar del Tibidabo a les 9 del matí, l'acumulació d'esportistes també es feia molt evident. Es veien moltíssims ciclistes, alguns amb mascareta i fins i tot en petits grups, parelles de diverses edats passejant i fent-se fotografies, i corredors, la majoria fent ruta en solitari. La sensació d'embús era inevitable en els punts més estrets, fins i tot als corriols més amagats i que habitualment estan molt menys transitats que els camins amples.

La limitació horària ha concentrat tot el volum d'un cap de setmana en poques hores, i en alguns trams ha triplicat el trànsit habitual, cosa que ha fet que les diverses patrulles de la Guàrdia Urbana recomanessin als ciclistes reduir la velocitat. "Abaixeu el ritme, que hi ha molta gent", deien els motoristes a les baixades prop del Viver de Can Borni. El pàrquing de Maduixers estava precintat i dos policies controlaven que ningú hi aparqués i han anat recordant als últims esportistes que hi voltaven passades les 10 h que havien d'enfilar cap a casa.

Però al mateix Eixample barceloní els corredors també han sorprès els professionals a qui tocava treballar aquest dissabte. És el cas de la Laia, que anava a l'Hospital Clínic: "Brutal la quantitat de gent fent esport a les 7.30, he mirat el rellotge 5 vegades pensant que m'havia adormit".

"M'he llevat a les sis del matí i no em podia tornar a adormir"

A les poblacions de la Costa Brava també hi ha hagut una gran afluència de corredors i ciclistes que han aprofitat per fer esport als camins de ronda, per les platges o per les vies verdes. "Volia sortir d'hora, però no tant. Però m'he llevat a les sis del matí i no em podia tornar a adormir: feia gairebé 50 dies que no sortia amb la bici, i abans feia cada dia 50 o 60 quilòmetres com a mínim", explica en Narcís, un veí de Palamós que ha fet pràcticament tota la volta al terme municipal del municipi per desfogar-se. Com ell, diversos veïns han tret la pols a les vambes i les bicicletes i han aprofitat el primer matí que està permès fer esport.

Fa un sol radiant i la temperatura és més semblant a la del mes de juny que a la de principis de maig. Unes condicions meteorològiques que han afavorit que en determinades zones com les platges s'hagi vist força afluència de gent, però sense aglomeracions i, en general, respectant les mesures per evitar el contagi: mantenien la distància de seguretat, si es trobaven coneguts es saludaven de lluny i la majoria anaven amb mascareta. Ara bé, alguns han aprofitat per sortir en caiac –tot i que no estan permeses les activitats aquàtiques– i molts han caigut en la temptació de seure a la sorra a contemplar com sortia el sol, tot i que només està permès passejar o fer esport, sense aturar-se enlloc.

I un dels principals dubtes de la majoria d'esportistes i vianants eren les mesures de seguretat: "Sincerament, no sabia si havia de portar mascareta i guants o si no cal,... I porto gel desinfectant i un buf per si de cas", reconeix l'Anna, que torna de córrer per la platja Estreta i Castell. "És que els polítics al matí diuen una cosa i a la tarda la contrària. Els d'aquí diuen A i els de Madrid B. És un despropòsit!", critica abans d'admetre que tem que hi hagi un rebrot "perquè tothom s'ha relaxat molt".

A partir de les 20 h i fins a les 23 els esportistes tindran una nova oportunitat per sortir a fer exercici, ja que és la segona franja que se'ls reserva per poder practicar esport de manera individual.

stats