Societat 22/09/2020

El covid-19 causa nou morts a les residències de gent gran entre dissabte i dilluns

El centre Bell Entorn és el que ha registrat més defuncions per coronavirus els darrers dies, amb sis, mentre que Domusvi Capdepera, la Llar d'Ancians i Sèniors Montuïri n'han registrat una

A. T.
2 min
Només a la residència Bell Entorn, ja més colpejada per la malaltia, s'han registrat quatre morts en les darreres 24 hores

PalmaLes xifres oficials de morts per coronavirus continuen lluny d'estar al dia a les Balears. Entre dilluns i dimarts, la Conselleria de Salut ha informat de dues noves defuncions per covid-19 a la Comunitat, però només a la residència Bell Entorn, ja més colpejada per la malaltia, se n'han registrat quatre les darreres 24 hores. Aquestes, sumades a les dues que ja acumulava del cap de setmana i a les detectades entre usuaris dels centres de Domusvi Capdepera, la Llar d'Ancians i Sèniors Montuïri –una a cada centre–, pugen la xifra fins a nou en total entre dissabte i dilluns.

Aquestes, però, no han estat notificades pel Servei d'Epidemiologia balear al Ministeri de Sanitat, atès que primer s'han de verificar, segons argumenten fonts de la Conselleria de Salut. Això vol dir que les nou morts noves que ha comunicat oficialment Salut des de l'inici de setmana no corresponen a les que s'han comptabilitzat a les residències, tot i que la xifra sigui la mateixa. En total, a les residències de Balears ja hi han mort 130 persones, xifra que divendres era de 121.

Abans d'incorporar aquestes defuncions a la base de dades del Ministeri, cal comprovar des de la Comunitat Autònoma que reuneixen els requisits que estableix el protocol espanyol per notificar-les com a morts per coronavirus. Les mateixes fonts de la Conselleria defensen que el maneig de la informació està pensat en clau científica, és a dir, per fer un seguiment de la pandèmia a un nivell macro. La informació extraoficial que els serveis de salut autonòmics faciliten a la premsa, doncs, no ha estat verificada seguint el procediment del Ministeri, però s'avança per tal d'evitar acumular més dies de retard i en favor de l'opinió pública.

Les multipatologies, una trava

En el cas de les residències, concretament, el que es fa és notificar la informació que donen els centres a Salut per comptabilitzar tant contagis com morts, abans que ho notifiqui el Servei d'Epidemiologia. En aquest sentit, el director general de Salut Pública, Juli Fuster, ha explicat aquest migdia amb motiu de la seva visita al punt covid exprés de Son Dureta que "les persones que moren de vegades tenen multipatologies i de vegades costa saber per quin motiu ha estat".

Això, afegeix Fuster, suposa "un retard en la classificació d'aquestes persones". Cal tenir en compte que els usuaris d'aquests centres per a la gent gran "moren als hospitals, i no a les residències". "A la gran majoria de persones que hi ha a les residències i són dubtoses de tenir coronavirus i poden empitjorar les ingressam", indica el membre de la Conselleria de Salut.

stats