Societat 30/04/2021

El covid-19 accelera el tancament d'un símbol a Maó: adeu a l'American Bar

L'establiment es va inaugurar l'any 1924 i ha estat el punt de trobada de milers de menorquins

Iván Martín
2 min
Xavi Pons és un dels propietaris de l'American Bar que aquest divendres tanca per a sempre.

MaóSón dos quarts de nou del matí d'aquest divendres 30 d'abril i vols retre el teu particular homenatge a l'American Bar. Entres a l'interior de l'emblemàtic establiment i saps que no és un dia normal. Pepe i Xavi Pons han decidit tancar el bar després de 97 anys d'història. Els clients de cada dia són conscients que s'ha acabat un cicle. Silenci, cares tristes, però també de satisfacció per viure un moment històric. Alguns, fins i tot, entren a l'establiment fent un vídeo amb el seu telèfon per immortalitzar la seva darrera consumició. Uns clients que es dirigeixen a Xavi Pons per demanar-li explicacions, els motius, tot i que també per donar-li les gràcies.

Els germans Pons estan a punt de jubilar-se, però aquesta no era la intenció. L'arribada de la pandèmia ha esgotat les forces i la decisió de tancar s'ha precipitat a causa de les difícils condicions per a treballar en l'hostaleria. "Hem nascut en aquest bar, tenim 64 i 66 anys i volíem arribar als 100 anys per a deixar-ho", diu Xavi Pons, resignat, que també reconeix que l'edat passa factura: "S'ha posat de moda la paraula reinventar-se, i sabem que aquest és el camí, però ja no estam per aquestes coses ni per assumir riscos innecessaris".

Una crisi sanitària del coronavirus que segons Pons "és molt preocupant" i admet que no havia viscut mai un període de dificultats econòmiques com l'actual: "Ningú imaginava aquesta situació que afecta a tots els àmbits de la societat, i econòmicament m'atreviria a dir què és el pitjor moment de la història, tal vegada un poc per damunt de la postguerra, que a Menorca fou extremadament dificultosa".

L'American Bar no és un bar "convencional", ha estat el punt de trobada de milers de menorquins i una aturada obligada per a molts de turistes que volien copsar l'alè d'una ciutat des de la mítica plaça Reial. Tant és així, que a molts clients els sorprèn la menorquinitat que hi ha al darrere de la barra: "Avui dia és estrany que et serveixi un menorquí".

L'establiment es va inaugurar l'any 1924 entre els carrers Nou i de s'Arravaleta. Després de la Guerra Civil el van traslladar a una part de les actuals dependències i s'acabà fusionant amb el bar "Nuevo Centro".

stats