Societat 01/03/2023

Costes dona tres mesos als propietaris de les casetes del Port des Canonge per tomar-les

Els propietaris d’aquestes construccions han demanat ajuda a l’Ajuntament de Banyalbufar i a Patrimoni, perquè es puguin protegir per la seva singularitat

2 min
Al Port des Canonge hi ha un conjunt de més de 20 escars.

PalmaLa Direcció General de Costes del Ministeri de Transició Ecològica ha remès un escrit als 22 propietaris de les alcoves o casetes per guardar petites embarcacions al Port des Canonge ordenant-los que buidin aquestes construccions i que, en el termini màxim de tres mesos, comencin a esbucar-les. Amb aquesta contundència es manifesta per escrit Costes després que els propietaris hagin intentat per diferents vies una legalització de la seva situació. 

Emperò el Ministeri no pot ser més clar i recorda als usuaris d’aquests espais que no existeix cap títol habilitant que els permeti disposar de les alcoves, que es troben de manera íntegra dins el domini públic maritimoterrestre. Per aquest motiu, els demana de manera vehement que posin fi a l'ocupació il·legal i que ho facin en el termini de tres mesos, ja que en cas contrari es considerarà que estan duent a terme una infracció greu que es penalitza amb multa econòmica que es calcula mitjançant un barem diari a partir del moment en el que s’exhaureix el termini de tres mesos.

El representant legal dels propietaris, l’advocat Carles Tarancon, no ha volgut fer massa comentaris a la notificació, i ha expressat la seva consternació per “una actuació molt agressiva, que en el nostre cas es fa sobre uns elements d’innegable valor patrimonial, que en absolut desfiguren l’estètica del domini públic, i que són diminutes”, ha assegurat. 

Els propietaris d’aquestes construccions han demanat ajuda a l’Ajuntament de Banyalbufar i sobretot a la Direcció Insular de Patrimoni, perquè es puguin protegir per la seva singularitat. De moment, aquesta actuació del departament del Consell de Mallorca es troba molt alentida, i per tant no hi ha ara mateix un ‘escull’ legal per fer front a l’escrit de la Direcció General de Costes de l’Estat.

L’any 2014, els propietaris d’aquestes alcoves varen presentar a la Demarcació de Costes de Balears una petició per intentar regularitzar la seva ocupació. El Ministeri, en el seu escrit, recorda que ja s’han denegat aquestes iniciatives, i demana fins i tot a la Demarcació de Costes de Balears que no tramiti cap altra petició “per a unes instal·lacions ja denegades i amb ordre ferma de demolició”, segons figura a l’escrit al que ha tingut accés l’ARA Balears.

stats