Societat 23/03/2021

Les Corts Valencianes reclamen que es faci efectiva la reciprocitat entre À Punt, TV3 i IB3

El Consell manté la seva negativa a l'intercanvi de senyal si abans el govern espanyol no concedeix un segon múltiplex

2 min
El director general d'À Punt, Alfred Costa, durant la seva compareixença a la comissió de l'audiovisual de les Corts Valencianes

ValènciaLa comissió de l'espai audiovisual de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimarts una proposició no de llei que reclama que es faci efectiva la reciprocitat entre À Punt, TV3 i IB3, ja sigui amb la concessió per part del govern espanyol d'un segon múltiplex, tecnologia que permet l'emissió de quatre canals en alta definició, amb l'aprofitament del múltiplex actual mitjançant la fórmula de comprimir els senyals o amb la revisió del compliment dels requisits de les llicències concedides a Mediterráneo TV i Las Provincias TV. La iniciativa, impulsada per Compromís, ha comptat amb els vots de la coalició valencianista, del PSPV i d'Unides Podem, i amb l'oposició del Parit Popular, Vox i Ciutadans.

L'acord ha estat ràpidament celebrat per sindicats com Intersindical Valenciana, entitats com Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià o plataformes com Reciprocitat Ara, que n'han reclamat la implementació al cap del Consell, Ximo Puig, i que han recordat que la iniciativa se suma a la proposició no de llei aprovada recentment al Congrés de Diputats amb el mateix objectiu.

Durant la seva intervenció, la diputada de Compromís Mónica Álvaro ha emfatitzat que l'intercanvi de senyals suposa una aposta "per la cultura" i el "dret a la informació", però també una oportunitat "d'obrir mercats" per a les empreses valencianes. En la mateixa línia, la portaveu d'Unides Podem, Estefanía Blanes, ha defensat que la reciprocitat permetria enfortir lligams entre les tres televisions de "parla catalana". Per contra, el representant del Partit Popular, Luis Martínez Fuentes, ha afirmat que la iniciativa persegueix "fer un pas més cap a l'entelèquia dels Països Catalans", i la portaveu de Ciutadans, Ruth Merino, ha assegurat que la recepció del senyal de TV3 al País Valencià podria perjudicar el creixement d'À Punt.

El parlament més esperat ha sigut el de la diputada del PSPV Mercedes Caballero, que ha subratllat que el vot a favor dels socialistes no modifica el suport del seu partit a l'estratègia definida per la secretària autonòmica de comunicació, Beatriz Gallardo, d'un departament que depèn directament de la presidència del Consell. Gallardo ha tancat la porta en diverses ocasions a implementar la reciprocitat si l'executiu estatal no concedeix un segon múltiplex, opció a la qual el ministeri d'Economia i Empresa s'ha negat reiteradament, l'última ocasió durant l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat al Senat al mes de desembre. De fet, aquest mateix dimarts Gallardo ha confirmat a l'ARA la seva negativa a usar la tecnologia de comprimir els senyals tal com es fa a les Illes Balears perquè "perjudicaria la qualitat del senyal" d'À Punt–i del seu canal en alta definició– que comparteixen múltiplex amb dues televisions privades amb llicència autonòmica: Mediterráneo TV i Las Provincias TV, que ha llogat la llicència a Bom TV.

stats