Societat 01/10/2019

Cort presenta un projecte de drenatge pioner per als barris del Fortí i Foners

Els carrers de Rodríguez Méndez i de Ricardo Ortega tindran sòl estructural, que facilita el tractament de les aigües i el reg dels arbres

A. T.
2 min
Imatge del projecte

PalmaLa regidora d'Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, i el batle de Palma, José Hila, han presentat aquest dimarts els set nou projectes per al Pla de barris, que es preveu que concloguin abans de final del 2020. Entre aquests projectes, destaca l'ús d'implantació del sòl estructural, una mesura pionera per al drenatge de les aigües pluvials als carrers de Rodríguez Méndez, al Fortí, i de Ricardo Ortega, a Foners. Cort preveu destinar-hi 832.514 euros i 1.018.710 euros, respectivament.

Segons els tècnics de l'àrea, Juan Afan i Pau Estrany, aquesta mena de "franges de drenatge" s'ha fet servir abans, però no al medi urbà. A més, expliquen, es preveu instal·lar una espècie de "tanc de tempesta" sota aquests carrers per tal de recollir les aigües de pluja. La combinació d'ambdues infraestructures suposa també una innovació, segons els professionals. Amb aquesta intervenció no només s'evitaria que els carrers "esdevinguessin petits torrents", sinó que els arbres se'n beneficiarien en poder nodrir-se de l'aigua retinguda.

Per tal d'assegurar-se que el sistema funciona de manera desitjada, els tècnics instal·laran aparells de mesura, com ara pluviòmetres. En cas que el resultat no fos l'esperat, asseguren, actuaria de la mateixa manera que la resta de claveguerams actuals. Aquesta investigació rebrà l'ajut de la Universitat de les Illes Balears, amb la qual han signat un conveni per a la instrumentació. Aquest desembre en posaran a prova el funcionament per tal de detectar-hi possibles deficiències.

A aquesta intervenció i la resta de projectes del Pla de barris, l'Ajuntament espera destinar-hi 6,3 milions d'euros. Santa Catalina, Son Espanyolet, el Fortí i Foners seran els barris beneficiaris, els quals es pretén fer "més sostenibles", segons el batle de Palma.

La majoria d'aquestes actuacions es duran a terme gràcies al superàvit, del qual s'obtindran quatre milions d'euros. La resta, ha assenyalat la cap d'àrea d'Infraestructures, provindrà de fons de capitalitat. Atès que un dels requisits per utilitzar el romanent és destinar-lo a projectes que estiguin executats abans que acabi el proper any i que la resta d'intervencions són de menor envergadura, Pastor espera que aquestes millores concloguin abans que acabi el 2020.

La regidora d'Infraestructures ha assenyalat que les actuacions se centraran a millorar les voreres, guanyar espai per als vianants i plantar més arbres". Concretament, els carrers afectats seran General Ricardo Ortega, Rafel Rodríguez Méndez, Barrera, Vilallonga i Mare de Déu de Montserrat.

stats