Societat 13/05/2021

Assaig clínic d'un fàrmac per a malalts de covid no vacunats

Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet lideren la prova d'un fàrmac elaborat a partir de plasma i que s'administraria per via subcutània

ARA
2 min
L'epidemiòleg Oriol Mitjà

BarcelonaLa Fundació́ Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i la farmacèutica Grifols han posat en marxa un assaig clínic de fase III per avaluar l'eficàcia d'un fàrmac, la immunoglobulina C19-IG 20%, que podria utilitzar-se com a tractament contra el covid en persones que hagin sigut positives i no estiguin vacunades, persones amb immunodepressió o per a les que tinguin la vacunació contraindicada.

A l'estudi, liderat pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, hi participen també l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l'Hospital Germans Trias i Pujol i l'Institut Català de la Salut (ICS). L'assaig se centra en persones amb una infecció́ recent del virus, asimptomàtiques i de més de 30 anys, i s'espera que hi participin un total de 800 persones.

"La salut dels més febles segueix en joc. Busquem una segona línia de defensa contra la covid, per aquells en què la vacuna no funciona", ha afirmat Mitjà en una piulada a Twitter, que ha subratllat que les vacunes són "un avenç formidable" però "no protegiran algunes persones amb la immunitat debilitada".

La C19-IG 20% és una immunoglobulina humana preparada per administrar-la de manera subcutània que segueix un procés de fabricació́ molt similar a una immunoglobulina de Grifols d'administració́ endovenosa. Per a aquest assaig es provarà de reduir el volum d'administració́ del medicament, elaborat a partir de plasma convalescent de donants que s'han recuperat de coronavirus. "Hem posat en marxa un assaig clínic amb un medicament de Grifols que és segur, de fàcil administració al domicili, i amb gran potencial de ser eficaç per evitar complicacions", ha plantejat Mitjà.

L'administració del tractament serà ambulatòria i el seguiment clínic es farà cada 29 dies per determinar si les persones incloses desenvolupen o no símptomes. L'estudi serà aleatoritzat i doble cec, és a dir ni els investigadors ni els participants saben qui rebrà el fàrmac i qui pertanyerà al grup de control i rebrà placebo.

"Si es confirma l'eficàcia d'aquest fàrmac, podria utilitzar-se com tractament immediat" per obtenir un resultat positiu en una prova diagnòstica en persones no vacunades amb risc de complicacions, persones immunodeprimides i aquelles per a les que la vacunació estigui contraindicada, han assenyalat els investigadors en un comunicat.

stats