Societat 09/09/2022

El COPIB demana reforçar la prevenció del suïcidi en joves davant l'augment de casos en menors de 30 anys

Els psicòlegs de les Illes reclamen a l'administració implementar totes les mesures previstes en el Pla autonòmic

ARA Balears
2 min
La salut mental s'ha vist agreujada per la pandèmia

PalmaEl Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) ha sol·licitat reforçar les accions de prevenció del suïcidi dirigides a joves i adolescents davant l'augment de casos en menors de 30 anys. Amb motiu del Dia mundial per la prevenció del suïcidi, l'entitat ha demanat a l'administració implementar totes les mesures previstes en el Pla autonòmic per tal de fer front al desafiament que representa frenar i reduir les taxes de mort relacionades amb aquest greu problema de salut pública.

Espanya registra una mitjana diària d'11 morts per suïcidi i el 2020, darrer any de referència de les estadístiques oficials de l'INE, 3.491 persones es varen llevar la vida, 87 de les quals a les Balears.

"Ens preocupen les morts amb independència de l'edat i el gènere, i ens preocupa especialment el major nombre de casos relacionats amb intents i ideacions suïcides en la població infantojuvenil", ha assenyalat la coordinadora del Grup de Treball d'Investigació, Prevenció i Assistència a la conducta suïcida del COPIB, Jennifer Prata.

A les Illes, d'acord amb les dades d'activació i intervenció dels professionals de la psicologia d'emergències del Grup d'Intervenció en Emergències i Catàstrofes (Gipec IB), el 27% del total de 266 casos de suïcidi i temptatives registrats de gener de 2019 a juny de 2022 varen estar relacionats amb adolescents i joves menors de 30 anys.

El COPIB apunta que, encara que la comunitat ha fet passes importants per abordar aquesta problemàtica, "Espanya encara manca d'un pla nacional de prevenció i continua sent necessari visibilitzar la realitat del suïcidi, especialment en l'entorn educatiu".

En aquesta línia, els psicòlegs assenyalen que "l'escola juga un paper clau en la prevenció i detecció precoç de la conducta suïcida". "Formar l'alumnat i especialment els professionals de l'entorn educatiu és fonamental per ajudar-los a prevenir, detectar i intervenir quan sigui necessari", subratlla Prata.

stats