Societat 14/03/2022

El primer conveni col·lectiu del sector de neteja viària preveu incrementar un 40% de mitjana els sous

Mentre que UGT creu que l'acord "és insuficient" i s'ha negat a signar-lo, CCOO i la Felib l'han celebrat

ARA Balears
2 min
Els representats de l'administració i del sector de neteja viària i RSU.

PalmaRepresentants dels treballadors i de la patronal del sector de neteja viària i residus sòlids urbans de les Balears han signat aquest dilluns el primer conveni col·lectiu sectorial que regularà per primera vegada les condicions i les relacions laborals d'aquesta activitat. Aquest acord, que s'ha signat en presència de la directora general de Treball i Seguretat Social, Virginia Abraham, és el primer d'aquestes característiques que se signa en tot el territori espanyol, segons la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

Segons han explicat, l'acord pretén beneficiar unes 1.000 persones que treballen a les Balears. Un dels principals punts d’acord ha estat fixar el salari mitjà en 19.868,64 euros, que suposa un increment mitjà del 40%, ja que gran part de les persones treballadores afectades partien d’un salari equivalent a l’SMI. A més, la jornada de treball s’estableix en 1.797 hores a l’any, i una jornada setmanal màxima de 40 hores.

Altres punts que han fixat han estat els períodes de vacances, de 30 dies, i les baixes per malaltia professional i accident de treball, que a partir d'ara cobriran el 100% en els primers 90 dies, i 90% a partir del dia 91 fins al dia 120. També s'han inclòs millores en matèria de formació, i s’introduiran clàusules d’igualtat i de prevenció de riscos laborals de compliment per les dues parts. La vigència del conveni és de sis anys i tot i que l'acord té un abast autonòmic, el nombre de municipis beneficiats és de 52, ja que alguns consistoris tenen la seva pròpia empresa municipal que dona aquests serveis.

UGT es nega a signar l'acord

Tot i que des de CCOO i la Felib han celebrat aquest acord i l'han qualificat com "absolutament necessari", UGT s'ha negat a firmar-lo, ja que considera que "tot i que suposa una passa important", "és insuficient per evitar la precarietat". "El conveni aporta un paraigua salarial que, malgrat suposar un avanç, no solucionarà els problemes que hi ha en el sector en matèria de seguretat i salut laboral, mantenint la precarietat en aquesta matèria", ha assenyalat el sindicat en un comunicat de premsa.

En aquest sentit, UGT ha apuntat que "s'ha perdut l'oportunitat de regular adequadament un sector amb un molt elevat índex de sinistralitat". D'altra banda, el sindicat ha assegurat que el conveni "limita la negociació col·lectiva", un fet que estudiaran els seus serveis jurídics. "S'ha redactat un articulat que, amb la intenció d'evitar la conflictivitat derivada de les negociacions en cada contracta municipal, vulnera el dret a la negociació col·lectiva en els àmbits inferiors a Mallorca", han indicat des d'UGT.

stats