Incendi forestal
Societat 11/05/2023

Controlat l'incendi del País Valencià: tots els veïns ja poden tornar a casa

El foc ha calcinat 4.700 hectàrees d'alt valor ecològic durant els vuit dies que ha estat actiu

2 min
Alguns dels veïns de la localitat de Vilanova de Viver que ja han pogut tornar a casa seva després de ser evacuats a causa de l'incendi que ha afectat la comarca valenciana de l'Alt Millars.

ValènciaL'incendi forestal que ha cremat a la comarca valenciana de l'Alt Millars ha quedat controlat a les 19 h d'aquest divendres després de mantenir-se actiu vuit dies durant els quals ha calcinat 4.700 hectàrees d'una zona d'alt valor ecològic.

La millora de la situació ha permès que els 1.300 veïns que encara estaven evacuats –en el moment de màxima expansió del foc n'hi va haver 1.600– hagin pogut tornar ja a casa seva. A més, també s'han recuperat els subministraments bàsics, com la llum, l'aigua i la telefonia, que s'havien interromput a conseqüència del foc.

Segons el director del punt de comandament avançat, Andrés Balfagó, l'incendi ja no té flama ni en el perímetre ni en l'interior. Així ho ha confirmat aquesta tarda un vol de reconeixement que ha certificat que no hi ha cap punt en ignició.

Per evitar qualsevol represa del foc, durant la pròxima nit a la zona es mantindran les unitats terrestres i un mitjà aeri romandrà apostat en una base pròxima a la zona per si fos necessari actuar en qualsevol moment.

Segons ha explicat el secretari de Seguretat i Emergències, José María Ángel, durant el cap de setmana efectius de la Guàrdia Civil i la Policia de la Generalitat Valenciana mantindran la vigilància dels municipis afectats per l'incendi per evitar l'afluència massiva de persones, especialment dels anomenats "turistes d'incendis", que acudeixen a contemplar les zones devastades pel foc. La Generalitat Valenciana també ha recomanat no transitar-hi, ja que es poden registrar incidents a causa de la situació inestable de la vegetació i del sòl, a més de demanar la màxima precaució per a aquells que circulin per camins i vies secundàries de la zona. 

Segons ha detallat l'agència Efe, la investigació sobre la possible causa de l'incendi se centra en uns treballadors que feien tasques de neteja en el terme de Vilanova de Viver, que és el municipi on es va iniciar el foc, i que haurien pogut generar el foc amb l'espurna d'una màquina desbrossadora.

stats