Incendi

Evolució "favorable" de l'incendi que ja ha cremat 640 hectàrees al municipi valencià de Tàrbena

El foc, que ha obligat a desallotjar 180 veïns, hauria estat originat per una crema agrícola

2 min
Un home assenyala un dels flancs de l'incendi que crema a la localitat valenciana de Tàrbena.

ValènciaL'incendi forestal declarat aquest diumenge al municipi valencià de Tàrbena (Marina Baixa) continua sense control. Aquesta nit de dilluns s'espera una meteorologia “favorable” per aturar el foc que encara crema, segons la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé. A hores d'ara, s'han calcinat 640 hectàrees, i la part sud de l'incendi és la que més preocupa als efectius d'extinció.

Per fer front a una altra nit, s'han activat 14 dotacions de Bombers de la Generalitat i del consorci d'Alacant i dues seccions de la Unitat Militar d'Emergència. En total, seran uns 200 efectius. De moment, s'espera que les condicions meteorològiques per aquest dilluns siguin favorables i no es repeteixi la inversió tèrmica de diumenge. Aquesta crea una situació "complexa", ja que impedeix que el fum s'elevi i dificulta el treball dels bombers i els mitjans aeris. De fet, des del departament d'Emergències han destacat que durant la matinada de diumenge s'ha prioritzat la seguretat del personal d'extinció per evitar "situacions perilloses" derivades de l'avanç de les flames, però que malgrat aquestes precaucions tres bombers han patit ferides lleus.

Està previst que els mitjans aeris s'incorporin al matí de dimarts més aviat encara. El foc encara no està controlat: dins del perímetre encara hi ha molta biomassa seca i combustible sense cremar que podria complicar la situació. L'objectiu, segons els equips d'extinció, és evitar que es produeixin flames vives.

En les primeres 24 hores, l'incendi ha calcinat prop de 600 hectàrees de la serra del Ferrer, segons ha detallat el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. L'estimació corregia els primers càlculs fets públics pels serveis d'Emergències, que van elevar la xifra a 800.

El foc, que es va declarar al migdia d'aquest diumenge, hauria estat provocat per una crema agrícola, segons ha avançat Bernabé. Ha confirmat l'origen l'alcalde de Tàrbena, Francisco Javier Molines, que en declaracions a À Punt ha assenyalat que les flames "es van descontrolar perquè es van produir prop de zones amb molts bancals abandonats i molta massa forestal". "Quan les cremes agrícoles no es fan amb trellat, això és el que passa", ha conclòs.

L'origen de l'incendi ha provocat les queixes dels representants de Compromís i el PSPV. De fet, els segons han reclamat la compareixença en les Corts del president Carlos Mazón, i de la consellera d'Interior, Elisa Núñez, perquè donin explicacions sobre l'incendi i els mitjans que l'administració té prevists per a una campanya d'estiu que es preveu especialment complexa. En el mateix sentit, els valencianistes han preguntat "per què s'han permés cremes agrícoles" durant el passat cap de setmana malgrat que la que previsió meteorològica indicava que s'assolirien temperatures de fins a 30 graus. En resposta a aquestes queixes, el Consell ha avançat la prohibició de les cremes agrícoles que ja ha entrat en vigor i que es prolongarà, com a mínim, fins al 15 d’octubre.

En la rapidesa expansió de les flames també hauria jugat un paper clau la forta sequera que pateix el País Valencià. De fet, La majoria dels municipis de la Marina Alta i la Marina Baixa no han acumulat ni 50 litres per metre quadrat en l’últim semestre, segons les dades registrades per l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet).

stats