Societat 31/03/2020

La contaminació cau un 61% a Mallorca els primers 15 dies de confinament

Les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2) han disminuït un 22% a Menorca i un 50% a Eivissa, segons dades del Govern

Ara Balears
2 min
Les concentracions de diòxid de nitrogen, que és el contaminant més representatiu provocat pel trànsit de vehicles, ha disminuït a totes les Balears.

PalmaEls primers 15 dies d'estat d'alarma han implicat que la qualitat de l'aire de les Balears milloràs un 50% i en aquests moments es pugui considerar "excel·lent", segons un informe elaborat per la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic del Govern publicat aquest dimarts. L'estudi estableix que les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2), el contaminant més representatiu provocat pel trànsit de vehicles, s'ha reduït durant aquesta segona quinzena de març un 61% a Mallorca, un 22% a Menorca i un 50% a Eivissa, en comparació amb les dades registrades la primera quinzena del mes.

L'estudi s'ha elaborat a través de les dades registrades per la Xarxa Balear de Vigilància i Control de la Qualitat de l'Aire, que disposa a les Illes de 21 estacions fixes de qualitat de l'aire. D'aquestes, 13 són a Mallorca, 4 a Menorca i 4 a Eivissa. Els punts de control estan situats en els principals focus contaminants de les Illes amb la finalitat de captar l'impacte del trànsit, la producció d'energia elèctrica, les activitats de construcció i demolició i l'aportació dels ports i aeroports balears. Les dades analitzades són d'entre l'1 i el 30 de març i comparen els registres de la primera i la segona quinzena del mes perquè l'estat d'alarma es va declarar el 14 de març.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, Aitor Urresti, ha explicat en un comunicat que la qualitat de l'aire ara és excel·lent, però recorda que "partim d'uns nivells molt baixos d'emissions de diòxid de nitrogen" i que per això "hem passat de tenir una bona qualitat d'aire a tenir-ne una d'excel·lent". Així i tot, la Conselleria assegura que les emissions continuen sent elevades a determinades hores del dia i que és necessari replantejar la mobilitat i impulsar el model que preveu la Llei de canvi climàtic i transició energètica balear.

stats