Societat 06/01/2022

Els contactes estrets asimptomàtics només es faran PCR quan siguin convivents o vulnerables

Les persones amb símptomes poden demanar cita per fer-se una PCR al portal web de BitCita

ARA Balears
2 min
Cues al CAP Vila Olímpica de Barcelona per fer-se una PCR, aquest dilluns.

PalmaNou canvi en la normativa sanitària de les Illes Balears amb l'objectiu de frenar la saturació d'Infocovid, Atenció Primària i els centres de salut i hospitals de l'Arxipèlag. Aquest dijous la Conselleria de Salut ha anunciat una bateria de canvis que ja són vigents i permetran que els professionals sanitaris puguin oferir una atenció més personal a aquells casos de covid greus o resoldre dubtes amb més freqüència i facilitat.

Entre les noves normatives destaca els canvis que s'han fixat pel que fa al rastreig de contactes estrets dels casos positius de covid-19. Segons ha informat Salut a través d'un comunicat, a partir d'ara es prioritzen les persones vulnerables en el cas del rastreig a contactes estrets asimptomàtics. En aquests casos, només es farà una prova diagnòstica a les persones vulnerables (més de 70 anys, embarassades i professionals sanitaris i sociosanitaris) i a qui conviu amb una persona diagnosticada de coronavirus. Aquestes persones hauran de demanar cita per fer-se la prova diagnòstica entre el tercer i el cinquè dia després de la data del darrer contacte amb la persona que hagi donat positiu.

A més, ha informat que les persones asimptomàtiques que hagin estat contacte estret, que estiguin vacunades amb pauta completa i que no formin part d'aquests grups no hauran de fer quarantena, però hauran d'extremar les precaucions durant el període de deu dies després del darrer contacte amb el cas confirmat, limitant les activitats a les essencials, reduint tant com sigui possible les interaccions socials i complint amb rigor les mesures de prevenció de contagi (distància de seguretat, higiene de mans, ús de mascareta i ventilació dels espais tancats). A més, hauran de vigilar amb atenció el desenvolupament de símptomes compatibles amb la malaltia. Pel que fa a les persones asimptomàtiques que hagin estat contacte estret, que no estiguin vacunades i que no formin part dels grups abans esmentats, hauran de fer quarantena durant set dies des del darrer contacte amb el positiu i vigilar l'aparició de símptomes fins a tres dies després de la finalització de la quarantena. Si apareixen, hauran de demanar cita per a una prova diagnòstica.

Un altre dels canvis que ha explicat aquest dijous Salut és la manera en què els illencs poden comunicar un positiu en un test d'antígens. Segons han detallat en el comunicat, les farmàcies també podran comunicar i confirmar els casos positius al Servei de Salut.

Les persones amb símptomes poden demanar cita per a una PCR a BitCita

Les persones amb símptomes compatibles amb el coronavirus poden demanar cita per a una prova diagnòstica a través de BitCita. Per tant, amb aquest canvi, ja no és necessari telefonar a Infocovid, línia telefònica que continuarà oferint servei per a la resolució de dubtes i per a altres funcions específiques. D'aquesta manera, s'agilita el sistema per sol·licitar una prova diagnòstica per part dels usuaris, com ja es fa des de la setmana passada amb la gestió dels contactes estrets. Així, Salut ha remarcat que tant la sol·licitud de prova diagnòstica com la gestió de contactes estrets s'han de fer mitjançant el portal web de BitCita.

stats