8M a les Balears
Societat 08/03/2024

Consultau aquí els principals actes de les Illes Balears en el marc del 8-M

Us proposam un recull d'actes organitzats en el marc del Dia internacional de la dona a algunes ciutats i municipis de les Balears

ARA Balears
5 min
La manifestació del 8M ha tengut un bloc transinclusiu.

Palma

L'Institut Balear de la Dona ha desplegat, amb motiu del 8 de març, Dia internacional de les dones, un programa a les quatre illes en col·laboració amb els consells insulars i l'Ajuntament de Palma. Amb el lema 'Per les dones grans, per les grans dones', la voluntat de la reivindicació d'enguany és posar el focus en la importància de les dones grans com a pioneres i en la necessitat d'escoltar la seva veu a l'hora de desenvolupar programes dirigits a la plena consecució dels seus drets i la seva dignitat, moltes vegades silenciada. El programa d'actes està format per una sèrie de conferències, exposicions, concerts, tallers, espectacles de dansa i teatre, entre d'altres, i es vol abordar el problema de la desigualtat de gènere prestant especial atenció a les dones que s'enfronten a diverses formes de discriminació estructural, com les dones grans.

L'acte central del 8-M serà el mateix 8 de març, a les 12.30 h a la Misericòrdia de Palma, amb la lectura del manifest a càrrec d'un grup de dones pioneres. A més, el programa inclou 'La meva mirada', una activitat per a dones majors de 60 anys que visibilitzen, mitjançant la fotografia, com hi veuen i hi senten, però sempre des del positivisme, perquè s'atreveixin a utilitzar la fotografia per experimentar un procés de desenvolupament personal i d'empoderament.

Manifestacions

Pel que fa a les manifestacions que tindran lloc divendres 8 de març, per una banda, marxarà la Coordinadora Transfeminista de Mallorca, que aglutina diverses organitzacions socials, feministes i LGTBIQ+, així com persones compromeses amb la causa. Sota el lema 'Juntes som revolucionàries i rebels’, aquesta manifestació arrancarà a les 19 hores a la plaça de la Porta Pintada. Des d'allà. el recorregut continuarà pel carrer de Sant Miquel, passarà per la plaça Major, continuarà pel carrer de Colom i culminarà a la plaça de Cort. Per facilitar l'organització i oferir assistència als participants, membres de la coordinadora, fàcilment identificables per les seves armilles reflectores, seran al punt d'inici.

Per altra banda, hi haurà la convocatòria del Moviment Feminista de Mallorca (MFM), enguany sota el lema ‘Fortes, juntes i dempeus’, que iniciarà la marxa a les 19 hores al parc de les Estacions, des d'on els participants es dirigiran a les Avingudes, passaran per l'avinguda d'Alemanya i finalitzaran el recorregut a la plaça del Tub.

Manacor

Manacor ha programat un mes de març ple d'actes amb motiu del 8-M. Sota el lema 'Les dones trepitjam fort', inclou conferències i tallers per als més petits, però l'acte central del programa es farà dia 10 a les 11 h amb un acte organitzat pel Col·lectiu de Dones de Llevant, que estarà dedicat a Antònia Matamalas, activista que ha mort recentment. La IV Fira de les Dones tindrà lloc dissabte 16 de març amb expositors d'artesania, entre d'altres.

Alcúdia

Alcúdia celebra el Dia de la dona des del passat 6 de març amb tota una bateria d'activitats. Com a novetat, també hi haurà, a la plaça de toros, el Rata Market. Així mateix, l'acte central es durà a terme el pròxim divendres 8 a partir de les 1 hores amb la lectura del manifest del 8-M, acompanyat per la coral de la gent gran d’Alcúdia, a càrrec de Carme Contestí, Lorena Reynés i Laia Fuster. L''acte tindrà lloc al pati de la biblioteca d’Alcúdia. A les 19 hores es farà un contacontes, a càrrec de Caterina Valriu. Una sessió de contes per a adults protagonitzats per dones que destaquen per la seva intel·ligència i enginy. A Can Torró.

Pel que fa a dissabte dia 9, Alcúdia acollirà un Rata Market especial 8-M sota el lema 'Fet per elles', per posar en valor la feina feta per les artesanes, dissenyadores i artistes del nostre entorn. El mercadet estarà obert de les 11 a les 19 h. A les 18.30 ho, la plaça de Carles V acollirà una ballada popular amb els grups Es Jai de sa Barraqueta i Sarau Alcudienc.

Inca

Inca celebra el 8-M des del passat 4 de març i les activitats s'allargaran fins al pròxim 22 de març. La programació inclou una vintena d'actes amb l'acte central el mateix divendres 8, moment en el qual es penjarà la banderola del Dia Internacional de la Dona a la façana del consistori i es llegirà un manifest. A l'horabaixa hi haurà un concert de la coral al claustre de Sant Francesc. Dissabte 9 de març es farà la manifestació.

Marratxí

L'Ajuntament de Marratxí ha organitzat un programa d'activitats amb motiu del Dia internacional de la dona el 8 març. Les àrees d'Igualtat i Cultura han programat xerrades, tallers, contacontes, concerts i obres teatrals, a més de la lectura d'un manifest de la Mesa Local de Coordinació i Prevenció contra la Violència Masclista. Aquest dijous tindrà lloc la conferència La dona en les gloses populars, a càrrec de la doctora Catalina Valriu a l’Escola Vella del Pont d'Inca. 

L'acte principal serà dia 8, amb la lectura d'un manifest a la plaça de Sant Marçal, a les 18.30 hores, centrat en la importància de la dona gran, que també es llegirà a altres institucions com el Consell de Mallorca. Després de la lectura del manifest, tindrà lloc l'actuació del Cor de Dones de la UIB a l'església de Sant Marçal. Dia 14 tindrà lloc la mesa local de coordinació i prevenció contra la violència masclista a la sala de plens de l'Ajuntament. Es tracta d'un punt de trobada entre les diferents entitats, organismes i professionals que treballen en l'àmbit de la detecció, prevenció, atenció i tractament de les violències masclistes en el municipi. 

Eivissa

El col·lectiu Emprendada Feminista d'Eivissa també ha organitzat un seguit d'activitats en el marc del 8-M. Divendres 8 de març, a partir de les 17 h, es faran un seguit de tallers i una berenada al passeig de Vara de Rey. A partir de les 19 hores es farà la manifestació que anirà de Vara de Rey a la plaça d'Antoni Albert i Nieto. Com a cloenda, hi haurà un monòleg a càrrec d'Irene Francolí i concert de Pussydònia.

Ciutadella

Ciutadella acollirà divendres 8 de març una manifestació i concentració a partir de les 18 hores a la plaça d'Alfons III. La Casa de Cultura de Ciutadella acollirà dia 11 de març una xerrada sota el títol Rock en femení: pioneres, combatives i desconegudes, a càrrec del músic Pedro Sánchez.

Maó

L’Ajuntament de Maó ha presentat un programa que inclou un total de 17 activitats repartides durant pràcticament tot el mes de març. El mateix 8 de març tindrà lloc la tradicional penjada de la pancarta al balcó de les cases consistorials, a més de la lectura d’un manifest. També es faran xerrades, col·loquis, tallers i activitats artístiques entorn de la temàtica del Dia de la dona, així com la coneguda Cursa de la Dona, la recaptació de la qual es destinarà a les associacions contra el càncer Aspanob i Alba. Entre els actes que organitza l’Ajuntament, destaca l'activitat sobre dones, cinema i Menorca, que encapçala Marga Huguet, guanyadora del Goya per la pel·lícula La sociedad de la nieve i que es farà el 16 de març a la Sala d’Audiències del Claustre del Carme. Per altra banda, tindrà lloc una trobada de glosadores de Menorca, Mallorca i Catalunya que inclourà, a més d’un glosat, una taula rodona sobre la tradició oral des del feminisme.

stats