Societat 30/07/2020

El Constitucional avala la prohibició de les bosses de plàstic d'un sol ús a les Balears

La sentència del tribunal que dona la raó al govern de Navarra reconeix que aquesta mesura entra dins les competències de les comunitats autònomes

Ara Balears
1 min
Les bosses de plàstic estaran prohibides a partir de l'1 de gener del 2021

PalmaEl Tribunal Constitucional ha donat la raó al Govern en la discrepància que mantenia amb l'executiu espanyol respecte de la constitucionalitat de la prohibició de les bosses de plàstic d'un sol ús, inclosa en la Llei de residus.

Segons ha explicat el Govern mitjançant una nota de premsa, el text que l'Estat posava en qüestió establia que, a partir de l'1 de gener de 2021, "els establiments comercials no podran distribuir bosses de plàstic lleugeres d'un sol ús. Preferentment, s'utilitzaran altres materials i únicament es podran distribuir envasos o bosses de plàstic compostables molt lleugeres, sempre que es destinin únicament a productes alimentaris per prevenir el malbaratament i/o per qüestions d'higiene o seguretat".

L'octubre del 2019, ambdues administracions varen acordar, a través de la Comissió Bilateral de Cooperació, que esperarien la sentència del Tribunal Constitucional relativa a la impugnació plantejada per l'Estat als articles de la llei de residus de Navarra que plantejaven la mateixa mesura.

En la sentència que s'ha conegut aquesta setmana, el Constitucional reconeix que la Comunitat Foral va actuar dins el marc de les seves competències prohibint, abans que ho fes l'Estat, les bosses de plàstic d'un sol ús per preservar el medi ambient.

L'Executiu destaca que, d'aquesta manera, "s'admet la tesi defensada pel Govern, que estableix que les comunitats autònomes tenen la potestat d'establir mesures més restrictives que l'Estat en matèria de protecció del medi ambient".

A més, la sentència també estableix que la prohibició de les bosses de plàstic d'un sol ús no incideix de manera directa o significativa en l'activitat econòmica general ni provoca una distorsió substancial del funcionament del mercat.

stats