Societat 11/09/2019

L’atenció primària, la cronicitat i la salut mental, prioritats de Salut per a aquesta legislatura

El PP demana a la consellera on faran les retallades i Gómez diu: "No reduirem"

Maria Fuster
3 min
La consellera Patrícia Gómez a la sala verda del Parlament

PalmaLes prioritats de Salut per a aquesta legislatura són l’atenció primària, la cronicitat i la salut mental, segons ha explicat la consellera, Patricia Gómez, a la compareixença que ha fet al Parlament a petició pròpia per explicar els reptes de la legislatura. El Partit Popular ha demanat insistentment on faran les retallades en Salut i la consellera ha sentenciat dient: "No reduirem".

Durant el seu torn de preguntes, la portaveu del PP, Marga Durán, ha demanat: "D'on retallaran: de vacunació, d'investigació? Gómez ha assenyalat que reclamaran a "l'Estat el que ens correspongui" i ha explicat que la seva Conselleria té 20 milions més que durant el 2015 perquè s'ha fet molta feina amb les facturacions a tercers –a estrangers– i perquè és eficient amb un model clar".

Les llistes d'espera també han estat motiu de crítica per part del principal partit de l'oposició. Durán assegura que a un familiar seu li han donat una primera consulta per d'aquí a 12 dies i Patrícia Gómez assegura que la mitjana són dos dies, al marge de casos puntuals.

D'altra banda, també ha assenyalat que és un objectiu de la legislatura continuar amb la reducció de les llistes d'espera. Gómez ha destacat que la demora mitjana per a una intervenció quirúrgica ha baixat dels 111 dies de 2015 als 73 que s’esperen ara. Per això, ha dit, es continuarà executant el Decret de demora, que té l’objectiu de garantir que cap persona no esperi més de 180 dies per a una operació o 60 per a la consulta amb un especialista.

La consellera ha destacat, entre altres aspectes, que els metges d'atenció primària tindran accés a tot el catàleg de proves diagnòstiques. A més, es continuarà desenvolupant el pla de millora a l’accessibilitat del centre de salut eliminant barreres arquitectòniques.

Amb relació a la cronicitat, a través d’atenció primària, s’impulsaran programes com l’atenció domiciliària resolutiva o la fisioteràpia a domicili. A més, es potenciarà el Programa de Pacient Actiu i s’implementarà el programa d'atenció a infants amb malalties cròniques complexes.

Pel que fa a la salut mental, es desenvoluparan programes de patologia dual (trastorn de salut mental unit a l’addicció a una substància o més) als hospitals d’Eivissa i Menorca; es facilitarà el tractament als joves i adolescents de Formentera, i es lluitarà contra l'estigma, a més d’afavorir la inserció social de les persones amb problemes de salut mental.

Infraestructures

Aquesta legislatura està previst que es completin actuacions com ara el pla director de l’Hospital de Manacor (al qual es destinaran 80 milions d’euros), les millores a l’Hospital Comarcal d’Inca (l’ampliació d’Urgències i la creació d’una Unitat de Cures Intensives), la reforma de l’Hospital Psiquiàtric de Palma, la de l’hospital General i l’inici de les obres del pla director de l’Hospital Universitari Son Llàtzer.

La planificació també inclou la inversió de 150 milions per als nous complexos sociosanitaris de Son Dureta, Can Misses, Verge del Toro i Felanitx. Tots aquests centres, ha assegurat la consellera, “oferiran una atenció més bona i de màxima qualitat”.

Els centres de salut també seran altres de les infraestructures que s’impulsaran durant els propers anys. Patricia Gómez ha destacat els nous centres prevists: Bons Aires, Pere Garau, Son Dureta i Son Ferriol (Palma), Artà, Pollença, Sant Joan, Montuïri, Consell, Santa Margalida, Bunyola, Calonge, Sant Llorenç des Cardassar i Trencadors (Part Forana de Mallorca).

A Eivissa, es preveu incorporar un centre d’atenció primària a Can Misses, i a Menorca,

es crearà un nou centre a Alaior i s’ampliarà el de Ferreries.

Promoció de la salut i consum

Quant a la promoció de la salut, la consellera ha explicat que es potenciarà tot un seguit d’accions, com ara l’aprovació de la llei d’addiccions i el desplegament del Decret d’alimentació saludable, a més de l’Estratègia de Promoció de la Salut.

Patricia Gómez, així mateix, ha destacat les iniciatives que durà a terme la Direcció General de Consum. La principal és aprovar la llei de consum ─en la qual ja es va treballar la legislatura passada i que té l’acord del teixit associatiu i empresarial─, que “entrarà properament al Parlament perquè es tramiti”, ha avançat.

La Conselleria de Salut i Consum també prioritzarà aquesta legislatura mesures encaminades a promoure la investigació clínica, epidemiològica i de serveis. Per això, es treballarà de manera conjunta amb la Universitat de les Illes Balears per consolidar l’activitat docent, s’executarà el decret de carrera investigadora i s’incrementarà el nombre de professionals especialistes.

stats