Societat 11/03/2020

El Govern balear prohibeix els esdeveniments de més de 1.000 persones a causa del coronavirus

Per fer actes socials, esportius i culturals amb menys assistència caldrà demanar autoritzacions

Maria Fuster
2 min
La consellera de Salut, Patrícia Gómez y la directora de Salut, Maria Antònia Font

PalmaLa Conselleria de Salut del Govern balear prohibeix durant els pròxims 30 dies qualsevol tipus d'esdeveniment que pugui atreure més de 1.000 persones. Alhora informa que els actes culturals, esportius o socials per als quals es preveu que l'assistència sigui inferior a aquesta xifra han de tenir l'autorització de Salut Pública, i tot i que disposin del permís de l'Ajuntament no es podran fer sense el permís del Govern.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha declarat que cal "evitar totes les concentracions de persones que no siguin necessàries" per frenar l'expansió del coronavirus. Gómez també ha incidit a remarcar a la ciutadania que "tot el que es pugui ajornar, s'ajorni". La consellera ha assegurat aquest dimecres que preparen una instrucció pública perquè els treballadors sàpiguen què han de fer si, a la feina, sospiten que es poden haver contagiat. El possible afectat, ha dit, "no ha de partir". "Ha de telefonar al 061 i li diran què ha de fer, perquè no és aconsellable que agafi un transport públic", ha explicat Gómez. També ha recordat que per fer teletreball cal una autorització de l'empresa.

La Conselleria posa a disposició de la ciutadania el telèfon 900 101 863 i el correu electrònic coronavirusinstitucions@dgsanita.caib.es per a les consultes institucionals.

Setmanes complicades

La consellera creu que les pròximes setmanes seran complicades. "Si tot s'està fent bé ho sabrem d'aquí a 15 dies", ha afirmat respecte de les mesures que s'han pres a les Balears i de la resta de les comunitats, incloses les que tenen major nombre de contagis, com Madrid, el País Basc i la Rioja. La Conselleria ha explicat que fa un mes i mig que es fa feina per anar adaptant el sistema a les necessitats. "Volem protegir al màxim la població i evitar que hagi una expansió no controlada del virus", ha assegurat. La directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha informat que, tot i que hi ha col·laboració amb la sanitat privada, qui centralitza la detecció dels casos i les decisions és el 061.

D'altra banda, la Conselleria també ha informat que ahir dimarts el Ministeri va ampliar a les pneumònies lleus –abans només eren les greus– les proves de coronavirus. Alhora ha comunicat que el Ministeri ha suspès totes les oposicions de l'Administració de l'Estat. El Govern, segons la consellera Gómez, estudia les convocatòries que es puguin fer a les Illes i preveu comunicar demà la seva decisió.

stats