Societat 28/05/2021

El Consell torna a restringir el trànsit a Formentor

La limitació serà del 15 de juny fins al 15 de setembre i els vehicles sense autorització per accedir-hi hauran de pagar una multa de fins a 200 euros

ARA Balears
3 min
El de Formentor és un dels fars que el Consell de Mallorca estudia convertir en refugi quan acabi la concessió amb l’empresa que hi gestiona la cafeteria ara. / CLARA MARGAIS

FormentorL'accés a Formentor tornarà a estar tancat des del 15 de juny i fins al 15 de setembre, ambdós inclosos. Estarà restringit des de les 10 h fins a les 19 h. Aquesta limitació s'aplica en dos nivells: el primer comença al Port de Pollença i es perllonga fins a la platja de Formentor. El segon va des de la platja fins al far. Només hi podran circular els vehicles autoritzats, transport públic, serveis d'emergències i bicicletes. Els vehicles sense autorització per accedir-hi s'enfrontaran a una multa que pot arribar als 200 euros. Així ho ha explicat el conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, aquest dimecres.

Cal recordar que el 2018 aquesta regulació només va estar vigent el juliol i l'agost, i el 2019 es va ampliar del 15 de juny al 15 de setembre. Sevillano ha recordat que l'any passat la Direcció General de Trànsit (DGT) va aixecar aquesta mesura a causa de la crisi sanitària i de la baixa afluència turística que es preveia. "Recuperam una mesura que l'any passat, a causa de la pandèmia, no es va poder implementar. Volem protegir un espai sensible mediambientalment i amb alts valors paisatgístics. Hem d'apostar per un altre tipus de mobilitat i d'accés als indrets naturals de la nostra illa. Per això presentam la campanya Formentor es mereix un respir", ha explicat.

Per controlar l'accés, la DGT, instal·larà una barrera a l'altura de la platja de Formentor amb un lector de matrícula. La cap provincial de Trànsit de la DGT, Francisca Ramis, ha insistit que "els vehicles sense autorització s'exposen a ser sancionats" i que tots els que complexin amb els requisits per circular per la zona restringida hauran de demanar l'acreditació corresponent amb una antelació mínima de tres dies hàbils al correu electrònic fomentor@dgt.es. També es faran controls per vigilar el compliment d'aquestes mesures.

Segons Sevillano, l'objectiu d'aquesta iniciativa és "fomentar el transport públic". Per això, Transports de les Illes Balears (TIB) oferirà dues línies d'autobusos per facilitar-ne l'accés: la 333, que acaba a la platja, fa la ruta Alcúdia - Port de Pollença - Platja de Formentor, i la 334, que continua el recorregut i fa una parada a Cala Figuera i Cala Murta, connecta Alcúdia amb el Port de Pollença i arriba a la talaia. Aquestes dues línies comparteixen parades a la península de Formentor, en concret al mirador del Colomer i a la platja de Fomentor. A més, ambdues línies connecten amb altres línies de bus a la parada al Port de Pollença i a la del centre històric d'Alcúdia, de manera que fan possible viatges complets en bus des d'altres llocs de Mallorca sense la necessitat d'agafar el cotxe. Als usuaris que arribin amb cotxe al Port de Pollença se'ls recomana aparcar al llarg de la ronda de circumval·lació, en què hi ha tres parades d'autobús per pujar a la península: el Port de Pollença, Bóquer i Can Singala.

El director general de Mobilitat i Transport Terrestre del Govern de les Illes Balears, Jaume Mateu, ha destacat que des del Govern ja s'havia acordat el 2018 aquesta línia de busos llançadora entre el Port de Pollença i la península de Formentor. "D'aquesta manera reduïm la petjada ecològica dels visitants a la zona i milloram l'experiència dels visitants gràcies a la comoditat que suposa poder anar en bus i no haver de preocupar-se per conduir en una carretera difícil ni pel tema de l'aparcament del vehicle", ha dit.

Sol·licitud d'accés

Al primer nivell podran ser autoritzats els residents al tram i els visitants dels residents, així com vehicles que transportin persones amb mobilitat reduïda, taxis, VTC, autobusos de transport discrecional i aquells que tinguin autorització per transitar pel segon nivell. Només aquí es podrà demanar el permís després de tres dies hàbils d'haver-hi accedit. A l'assumpte del correu electrònic s'ha d'especificar 'Formentor Platja' i el text ha d'incloure el DNI, nom i cognoms, documentació que acredita el dret a accedir-hi, matrícula del vehicle i dia i hora que s'hi vol accedir.

Pel que fa al far, el procediment és el mateix que en el cas anterior, però a l'assumpte s'ha d'especificar 'Formentor Far'. En aquest cas, la petició ha de ser prèvia. Només es permet circular als residents, serveis sanitaris, protecció civil i d'emergència, els cossos de seguretat i els vehicles que transportin persones amb mobilitat reduïda.

stats