Societat 29/12/2021

El Consell de Mallorca veta que es facin nous xalets aïllats en sòl urbà

La mesura pretén evitar futurs creixements urbanístics de barriades amb habitatges unifamiliars, com és el cas de Marratxí

2 min
Una xalet en construcció.

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat inicialment aquest dimecres la modificació del Pla Territorial Insular (PTI), que per primera vegada estableix una densitat mínima de 40 habitants per hectàrea en sòl urbà. A la pràctica, això prohibeix la construcció en nuclis urbans de nous habitatges unifamiliars, com ara xalets. La limitació pretén evitar futurs creixements urbanístics d'extenses barriades de cases individuals, com és el cas de Marratxí, i fomentar una trama urbana més compacta. La regulació fomentarà la construcció d'habitatges més petits i amb més veïns, com ara pisos i cases adossades.

La modificació s'ha aprovat amb el suport dels partits del Pacte que governa el Consell (PSIB, MÉS i Podem), l'abstenció d'El Pi i els vots en contra del PP, Ciutadans i Vox. La consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcías, ha defensat que el canvi aprovat cerca protegir el paisatge de l'illa, establir mesures contra el canvi climàtic i reduir el creixement urbanístic. A més, ha assenyalat que les modificacions introduïdes estan escrites en un llenguatge més entenedor, cosa que "democratitza" l'urbanisme, segons ha comentat al ple el portaveu socialista, Andreu Alcover.

El nou pla estableix en la pròxima dècada un increment màxim de població de 140.000 persones, entre residents i turistes, tot i que amb la incertesa de l'esdevenir econòmic, del qual depèn la variable demogràfica. Igualment, el document estableix 1.600.000 persones com la capacitat màxima de càrrega a l'illa en un mateix moment, xifra que la institució insular no vol superar. El document també fa comptes recuperar 700 hectàrees de territori, la major part a Palma i Llucmajor, i redueix la capacitat de creixement dels municipis un 30% respecte del que s'havia previst fins ara. 

De fet, el pla també preveu eliminar les Àrees de Transició i Creixement (AT-C), les que defineixen on ha de créixer qualsevol nucli urbà abans de poder fer-ho a cap altre lloc. Ara els ajuntaments ja no hauran de fer els plantejaments urbans basant-se en les zones prioritàries que es varen definir fa 17 anys i podran decidir a quina part del voltant del poble prefereixen créixer. Això sí, dins uns límits: ho hauran de fer al voltant dels nuclis urbans i restringits pels nous criteris paisatgístics i ambientals que imposarà el Consell.

La modificació del pla es publicarà aquesta setmana al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i estarà 45 dies en exposició pública perquè es puguin presentar al·legacions i després la Comissió Balears de Medi Ambient digui la seva. El ple del Consell també ha aprovat una suspensió de llicències de construcció per a les obres que no compleixin les modificacions del pla territorial i fins que s'aprovi definitivament.

stats