Societat 14/08/2018

El Consell de Mallorca instal·larà 19 pedres memorial, en record de les víctimes del franquisme

Es tracta d'unes plaques de pedra anomenades Stolpersteine, nascudes per homenatjar les víctimes del nazisme a la ciutat de Colònia

Jaume Ribas
3 min
Jurado i Herrera amb els batles i les representants de Memòria de Mallorca.

PalmaDurant el mes de desembre s’instal·laran 19 pedres memorial, en record a les víctimes del franquisme als municipis d’Alaró, Algaida, Búger, Consell, Costitx, Esporles, Inca, Manacor, Mancor de la Vall, Montuïri, Palma, Pollença, Porreres i Sant Llorenç des Cardassar, en commemoració de divuit batles afusellats i un president de la Diputació republicana.

Aquestes pedres memorial, anomenades Stolpersteine, formen part d'un projecte que l'artista alemany Gunter Demnig va iniciar a la ciutat de Colònia. Fins ara, només hi ha Stolpersteine en commemoració de les víctimes de l'holocaust, de manera que aquestes seran les primeres en record de les víctimes del franquisme. Després de molt de temps l’Associació Memòria de Mallorca ha aconseguit que l’autor, Gunter Demnig, ampliï el projecte per la causa memorial a les persones afusellades i víctimes del franquisme.

Cada Stolpersteine té un cost d'uns 120 euros, que assumirà el Consell. La petita obra d'instal·lació del memorial, en canvi, la pagaran els ajuntaments. La instal·lació la farà personalment l'autor mateix, Gunter Demnig.

Aquest dimarts, els batles i representants dels municipis s’han reunit amb el vicepresident segon i conseller executiu de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i amb el director insular de Presidència i Relacions Institucionals, Marc Herrera, per conèixer els detalls del projecte i coordinar un calendari. A la reunió i a la presentació posterior han assistit també Dolors Marín i Tonina Mercadal, vicepresidenta i secretària, respectivament, de Memòria de Mallorca.

El Consell valora que aquesta instal·lació "suposa un pas importantíssim per al moviment memorialista tant en l’àmbit local com internacional, ja que és un projecte reconegut en tot el món, que la societat europea especialment coneix i respecta i de ben segur que el turista de l’illa apreciarà". A més, aquesta iniciativa impulsada pel Consell de Mallorca farà que la memòria de les víctimes del franquisme sigui no només reconeguda a Espanya, sinó també en tot Europa. Per a Memòria de Mallorca, "és una passa que consolida per primera vegada a Europa el reconeixement dels fets històrics de col·laboració de Franco a la Guerra Mundial al costat del feixisme i les intervencions de Hitler a la Guerra Civil espanyola al costat dels colpistes".

Què són els Stolpersteine?

Un Stolperstein situat a Berlin.

Stolpersteine vol dir en alemany "pedres que fan travelar". Són uns petits monuments creats per l'artista Gunter Demnig que es varen instal·lar per primera vegada a la ciutat de Colònia. Cada un recorda una víctima del nazisme i, a partir d'ara, també de la repressió franquista. Es col·loquen al darrer lloc on va viure el represaliat. N'hi ha uns 60.000 arreu de 1.800 ciutats europees. En pocs anys han esdevingut un dels memorials democràtics descentralitzats més grans del món. La primera pedra instal·lada a l'Estat recorda una víctima del nazisme a Navàs.

Qui són els homenatjats?

Els Stolpersteine que s'instal·laran recorden devuit batles republicans i un president de la Diputació. Les persones a qui es retrà homenatge són les següents:

- Antoni Adrover Santandreu, Ravenet, batle republicà de Son Negre

- Joan Alemany Villalonga, de Can Julià, batle republicà de Búger

- Antoni Amer Llodrà, Garanya, batle republicà de Manacor

- Pere Cànaves Salas, batle republicà de Pollença

- Pau Crespí Villalonga, batle republicà de Mancor de la Vall

- Jaume Carrió Bauzà, Pompeia, batle republicà de Son Carrió

- Emili Darder Cànaves, batle republicà de Palma

- Climent Garau Joan, Marió, batle republicà de Porreres

- Jaume Garcies Obrador, president republicà de la Diputació Provincial

- Pere Llull Fullana, Tirons, batle republicà d’Algaida

- Joan Mas Verd, Collet, batle republicà de Montuïri

- Antoni Mateu Ferrer, batle republicà d’Inca

- Gaspar Mesquida Serra, batle republicà de Montuïri

- Joan Parera Gomila, Ramonico, que figura com a batle republicà de Portocristo

- Josep Pizà Moyà, batle republicà de Consell

- Llorenç Roses Bermejo, batle republicà de Sóller

- Pere Rosselló Oliver, batle republicà d’Alaró

- Tomàs Seguí, Ramellí, batle republicà d’Esporles

- Pere Vallespir Amengual, Bubo, batle republicà de Costitx

stats