Societat 24/11/2023

El Consell de Mallorca pressuposta 70.000 euros menys en Igualtat

La despesa en personal per a polítiques d'igualtat baixa de 2,3 a 1,9 milions d'euros

2 min
Al centre, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés.

Palma"Davant dels missatges de por: ni una retallada, ni un retrocés en polítiques d'igualtat, de llengua o medi ambient", ha presumit el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, aquest dijous, quan ha aconseguit tancar els primers pressupostos del mandat. En el cas d'Igualtat, però, la partida completa revela que no ha estat exactament així. La realitat és que la Direcció General de Famílies –que ha absorbit la d'Igualtat, ja eliminada– ha pressupostat gairebé 70.000 euros menys que el 2023 per al 2024, amb una disminució en la partida de personal i manteniment.

En concret, el pressupost total d'igualtat passa de 7.247.634 euros el 2023 a 7.177.922 euros el 2024, unes quantitats que haurien fet que la davallada semblàs anecdòtica si no fos perquè el Consell ha defensat tot el contrari. Galmés ha assenyalat que la Direcció Insular de Famílies incrementa la dotació un 6,6%, on estan integrades les polítiques d'igualtat, fent entendre que aquestes es veuran beneficades d'aquesta pujada, quan no és el cas.

Per analitzar els comptes de la Direcció Insular de Famílies, cal tenir en compte que aquesta inclou dues partides que afecten les polítiques d'igualtat. Per una banda, la de Famílies, Igualtat i Diversitat i, per una altra banda, el Servei d'Atenció a les Violències. Segons els càlculs del Consell, ambdues juntes sumen 5,2 milions d'euros per al 2024, mentre que el 2023 van ser de 4,9 milions d'euros, xifres que donen com a resultat aquesta pujada de més del 6% que destacava Galmés.

Ara bé, per obtenir un resultat de creixement entre un any i l'altre el Consell de Mallorca ha fet l'operació deixant de banda una part de la dotació econòmica d'aquests departaments: el personal i el manteniment. És quan s'inclouen els recursos humans que els comptes surten en negatiu per a Galmés, perquè la inversió en personal d'Igualtat passa de ser de 2,3 milions d'euros el 2023 a 1,9 el 2024. I d'aquí, aquest descens de 69.712 euros del pressupost total, que queda en 7,1 milions d'euros, enfront dels 7,2 de l'any anterior.

Menys pressupost, mateixos llocs de feina

Qüestionats per la davallada en els comptes d'Igualtat, fonts del Consell de Mallorca argumenten que han "reajustat la despesa" i que "el personal i el manteniment davallen perquè l'any passat es varen pressupostar coses de més sense motiu", però tampoc especifiquen a què es refereixen. De fet, insisteixen que amb menys doblers mantindran "exactament els mateixos llocs de feina", amb la qual cosa deixen de banda la possibilitat d'ampliar-ne la plantilla.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora, ja ha advertit durant el ple de pressupostos del Consell que la partida d'Igualtat davallava en 70.000 euros i s'ha mostrat crítica amb les explicacions de l'executiu insular. En aquest sentit, l'anterior directora insular d'Igualtat i actual consellera de MÉS per Mallorca, Rosa Cursach, ha recordat en declaracions a l'ARA Balears que la portaveu del Partit Popular al Consell Núria Riera ha fet referència a la manca de policies i de jutjats" en aquesta matèria. En canvi, "en allò que són competents –serveis d'atenció social o psicològica– redueixen la partida per posar més personal", ha denunciat.

stats