Pressupostos
Societat 22/11/2023

Menys català i més caça, l'aposta de Vox al Consell de Mallorca

Els d'ultradreta reivindiquen el seu pes en la institució a través dels pressupostos per posar fi a "l'apartheid lingüístic" i la "tirania opressora ambientalista"

3 min
Presentació pressuposts del grup Vox al Consell de Mallorca

PalmaEl grup de Vox al Consell de Mallorca té clar que els pressuposts que demà es debatran a la institució per al 2024 "inicien el canvi cap a l'eliminació de l'apartheid lingüístic de l'anterior govern insular, a més de l'Agenda 2030 i tot el referent a la tirania opressora ambientalista". El portaveu de la formació, Antoni Gili, ha fet aquestes afirmacions per anunciar que no presentaran cap esmena al pressupost perquè n'estan satisfets. "Així i tot", ha explicat, "no hem aconseguit tots els objectius i continuarem laminant els pressuposts perquè siguin els de Vox en el marc de l'acord amb el PP".

Gili s'ha felicitat per la reducció del pressupost en partides com la de l'Acampallengua, que passa de 60.000 euros a 45.000, "que lamentam que no s'elimini completament i que esperam anar reduint a zero progressivament"; la desaparició dels ajuts destinats a dinamitzadors lingüístics que han qualificat com a "comissaris polítics"; es recupera l'espanyol als premis literaris i s'eliminen 60.000 euros destinats a música en català. Entre els reptes que no s'han assolit i que es plantegen obtenir abans d'acabar la legislatura es troba la partida destinada a l'Escola de Mallorquí de Manacor, "un centre d'adoctrinament en tot allò que fa referència al català". 

L'objectiu final de Vox és eliminar totes les subvencions nominatives al català en acabar la legislatura. "Som conscients de la nostra força dins el Consell i a poc a poc s'aniran eliminant. Ja està bé de dopar una sola llengua, anam cap a la llibertat i estarem molt vigilants". Des de la formació aposten per l'Institut de Cultura de Mallorca, que encara no s'ha creat i que permetrà la "lliure concurrència".

Tirania ambientalista i memòria histèrica

Els membres de Vox s'han felicitat per ser els responsables "d'eliminar la ideologia de l'Agenda 2030. Hem llevat tot allò referent a la tirania opressora en les polítiques mediambientals per posar en el centre la gestió del medi ambient". Gili s'ha congratulat del fet que el pressupost donarà més recursos als usos cinegètics, "que són els veritables gestors del medi ambient juntament amb el sector primari".

Una de les fites de les quals es mostra especialment orgullosa la formació és haver aconseguit eliminar totes les partides destinades a la memòria històrica del Departament de Presidència del Consell: "La memòria histèrica, una eina que servia per confrontar els mallorquins".

No hi ha retallades

La portaveu del PP al Consell, Núria Riera, ha comparegut aquest dimecres per defensar els pressupostos del Consell, "els més importants de la història i eminentment socials", i ha descartat les esmenes a la totalitat presentades per tots els grups de l'oposició. Riera ha emfatitzat que no hi haurà "ni una retallada ni en matèria de medi ambient, ni en llengua ni en la lluita contra la violència masclista".

En relació amb les manifestacions de Vox, Riera ha explicat que els pressupostos inclouen partides nominatives per a entitats socials i culturals i algunes línies genèriques "per donar llibertat que es presentin els que vulguin". La representant del PP ha manifestat que "jo entenc que Vox en el seu ideari té previst tot un procés de reducció de subvencions. Anirem avançant a poc a poc cada any amb el projecte de pressupost, però en cap cas hi ha voluntat per part d'aquest govern de discriminar ningú. Sí que n'hi ha de donar pas a la llibertat a través de les convocatòries de lliure concurrència perquè es puguin presentar altres associacions, no només les tradicionalment donades per l'esquerra".

stats