Política
Societat 10/11/2023

El Consell presenta un pressupost de 646 milions d'euros per al 2024

"Desembossar" les carreteres, lluitar contra l'oferta turística il·legal i "recuperar l'esplendor" del trot, entre els aspectes més destacats

2 min
Presentació dels pressuposts del Consell de Mallorca

PalmaEl Consell de Mallorca ha presentat avui el seu projecte de pressupost per al 2024 amb una inversió total de 646 milions d'euros. Aquesta inversió suposa 40,2 milions més que els anteriors i un increment d'un 6,6%. Per al president de la institució, Llorenç Galmés, es tracta d'un projecte "sense retalls, realista i equilibrat que prioritza les persones, la cultura, els municipis, la mobilitat, el medi ambient, la lluita per a la llibertat i l'erradicació de la violència contra les dones".

Segons el Consell, es tracta dels pressuposts més elevats de la història. Com és habitual, a causa de les competències que maneja aquesta institució, del gruix del pressupost, més de la meitat, es dedica a polítiques socials. Així, el projecte presentat avui preveu una inversió de 351 milions en aquesta matèria, el 54,3% del total del pressupost. Galmés ha destacat que "un de cada dos euros van destinats a aquestes polítiques".

L'increment dels comptes ha estat possible, segons Galmés, a causa de l'augment del 7% de l'aportació dels forns transferits des del Govern de les Illes Balears, i ha assenyalat que no s'ha pogut preveure una pujada dels ingressos del govern central "davant la incertesa actual".

Entre els aspectes més cridaners, el pressupost del Consell preveu destinar 131,5 milions d'euros al Departament de Territori, Mobilitat i Infraestructures, un 6% més que enguany, amb l'objectiu de "desembossar" les carreteres de Mallorca. En concret, es destinaran 54,2 milions d'euros per a la millora i per al manteniment de la xarxa viària de l'illa, 25 milions d'euros per a projectes nous i per a l'eliminació de punts negres de les carreteres, com també 14 milions d'euros per al Pla d'accessos a Palma. També creix la dotació de la ITV, amb un pressupost que suma 19 milions d'euros.

Un altre aspecte que han assenyalat els representants de la institució insular és el pressupost de l'Institut de l'Esport Hípic de Mallorca, que augmenta un 18,3% respecte d'enguany i arriba fins als 4 milions d'euros amb "l'objectiu de recuperar l'esplendor del trot", millorant-ne les instal·lacions i incrementant-ne els premis de les carreres.

Finalment, s'ha destacat que el Departament de Turisme gestionarà l'any que ve un pressupost de 16,6 milions d'euros, un 22% més que el 2023, amb la finalitat de lluitar contra l'oferta il·legal. En concret, també es preveu una partida de 400.000 euros per a la incorporació de vuit tècnics nous, per agilitzar la tramitació de les sancions, com també la dotació de 500.000 euros per a la digitalització i per als programes informàtics del departament.

L'oposició critica la manca de projecte

L'anterior presidenta del Consell, la socialista Catalina Cladera, "s'ha trobat una situació financera sanejada, amb dèficit zero i molts de recursos del Govern, a causa de la bona gestió dels darrers vuit anys, però, així i tot, aquests pressuposts que presenta el senyor Galmés demostren que no té projecte i, per primera vegada, amb més de vuit anys, el Consell de Mallorca s'endeuta".

Per la seva banda, Jaume Alzamora de MÉS per Mallorca ha criticat la nul·la capacitat negociadora i el poc pes polític del president del Consell que no ha presentat cap millora important. "Tot i que el Govern ha incrementat el seu pressupost un 7%, l'aportació que farà el 2024 als consells insulars davallarà 20 punts respecte de l'any anterior. L'any passat va créixer un 26% i enguany només un 5%".

stats