Pressupostos
Societat 23/11/2023

El Consell de Mallorca aprova el seu pressupost enmig de les acusacions de mentir de PSIB i MÉS

La institució afirma que són els millors de la història i que no hi ha retallades

2 min
Ple de Pressupostos del Consell de Mallorca

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous inicialment els pressupostos del 2024 amb 17 vots a favor, del PP i Vox; 12 en contra, del PSIB i MÉS per Mallorca, i 2 abstencions, d'El Pi. Abans s'havien rebutjat les esmenes a la totalitat presentades pel PSIB i MÉS per Mallorca, mentre que El Pi ha retirat la seva, ja que s'han aprovat nou de les esmenes parcials que havia presentat.

El Consell ha debatut aquest dimecres els seus pressupostos per al 2024, amb un total de 646 milions d'euros que, segons ha explicat la consellera d'Hisenda i Funció Pública, Pilar Bonet, suposen un increment d'un 6,6%, que es tradueix en 40,2 milions d'euros més que en els anteriors. Bonet s'ha mostrat sorpresa per les esmenes presentades pel PSIB i MÉS per Mallorca i ha criticat les acusacions de retallades en diferents àmbits com el lingüístic, d'igualtat o cultural, perquè considera "que no hi ha retallades".

La portaveu del grup socialista, Catalina Cladera, ha assenyalat el fet de destinar 43 milions a TIRME: "Han acceptat la primera proposta de la tarifa que els ha fet la concessionària i no han sabut negociar. Això no havia passat mai". L'elaboració dels pressupostos ha protagonitzat l'inici de la sessió, ja que Cladera ha avisat del desquadrament dels pressupostos, que podrien fins i tot "ser il·legals". La representant del PSIB ha explicat que hi ha un desquadrament en la partida corresponent a l'aportació autonòmica, perquè si bé inicialment es va anunciar que arribarien 420, milions finalment seran 411. S'ha requerit la intervenció de la interventora, que ha donat el seu vistiplau als comptes. Catalina Cladera ha advertit que aquest desajustament es traduirà en retallades.

Des de MÉS han insistit en el discurs contradictori que presenten el PP i Vox i han denunciat la retallada de la partida d'igualtat, que xifren en 70.000 euros, i ha acusat l'equip de govern d'enganar amb exemples com el de la manca de partides destinades a la recuperació de la Defensora de Sóller o la compra i rehabilitació del castell d'Alaró: "La partida ha desaparegut".

El president del Consell, Llorenç Galmés, ha tancat el ple extraordinari assenyalant que aquests comptes s'han aprovat dins el termini i de la manera escaient i ha afirmat que "la prioritat d'aquest equip són les persones, ja que un de cada dos euros d'aquests pressupostos és social". També ha destacat que s'ha duplicat la partida destinada als ajuntaments: "Una aposta clara pel municipalisme". Finalment, ha fet referència a l'apartat de cultura assenyalant que estan "lluny del sectarisme" i ha definit "aquests pressupostos aprovats avui com a realistes, equilibrats i eficaços".

stats