Ajuts socials
Societat 07/11/2023

El Consell de Mallorca elimina ajudes a 40.000 famílies en els pressupostos de 2024

L'IMAS al·lega que eren ajuts per fer front a la inflació, que en aquests moments no està descontrolada

2 min
L'observatori fa el seguiment dels preus de la fruita i la verdura, dels ous, del peix, de la carn i dels aliments bàsics

PalmaEl Consell de Mallorca ha fulminat la partida de vuit milions d'euros d'ajudes que l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) destinava a 40.000 famílies per fer front a la inflació i a l'alça de tipus d'interès. Així ho ha denunciat el PSIB i ho ha pogut confirmar l'ARA Balears mitjançant fonts de la institució insular, les quals argumenten que les ajudes eren temporals, "derivades d'una situació amb una inflació descontrolada, al voltant del 9%". Les mateixes fonts asseguren que, "en aquests moments, la situació amb la inflació és una altra".

Però cal remarcar que, malgrat que l'IPC es va incrementar un 4% el setembre, els aliments varen liderar la pujada de preus amb un augment d'un 10,4% de la senalla de la compra, un percentatge superior al que la institució insular ha qualificat d'"inflació desbocada". Les fonts del Consell consultades també recorden que podien beneficiar-se d'aquestes ajudes "rendes de fins a 42.000 euros". "Això no compleix els criteris que té l'IMAS del que serien rendes que necessiten mesures de protecció social", expliquen, i aclareixen que "no es descarta que, segons sigui el comportament de la inflació durant el 2024, es recuperi l'ajuda atenent criteris de protecció social".

Segons explica el PSIB, "l'IMAS va convocar i concedir ajudes de 200 euros a famílies per a despeses relacionades amb la senalla de la compra entre desembre de 2022 i març de 2023". La portaveu dels socialistes en el Consell de Mallorca ha criticat que, "a la primera oportunitat que [el PP i Vox] han tingut de suplementar els recursos per a l'IMAS" gràcies a l'aportació extraordinària d'11 milions d'euros per la liquidació de bestretes que ha fet el Govern, "han preferit dedicar-los íntegrament a Tirme". D'aquesta manera, el PSIB ha defensat que el pressupost de l'IMAS pujarà menys del 5% el 2024, quan la mitjana dels increments de la legislatura passada va ser del 10%. Per exemple, la inversió per a noves infraestructures quedarà retallada a la meitat i passarà de 9,5 milions d'euros el 2023 a 4,5 milions el 2024.

stats