Preus
Economia 13/10/2023

L'IPC augmenta un 4% a les Balears i omplir la cistella de la compra és un 10% més car que l'any passat

L'aigua, el gas i l'electricitat són, per contra, els sectors econòmics en què més s'ha reduït el cost els darrers 12 mesos

ARA Balears
3 min
Paisatge i aliments de proximitat

PalmaEls preus continuen augmentant a les Illes Balears i l'IPC ha crescut un 4% en comparació amb les dades recollides ara fa just un any. Aquesta pujada dels preus és liderada per l'increment del cost dels aliments. En comparació amb fa 12 mesos, ara és un 10,4% més car omplir la cistella de la compra. Un altre dels sectors que també lideren l'increment dels preus són les begudes alcohòliques i el tabac (+7,9%) i la sanitat (+6,6%).

Pel que fa a l'alimentació, els productes on més s'ha disparat el preu són els olis i greixos, que es disparen fins a un 42,2% i el sucre (+37,6%). Els segueixen l'aigua mineral, els refrescos i sucs (15%), les patates i els productes lactis (12%) i la carn de porc (11,8%). De fet, les estadístiques publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) reflecteixen que, en el cas d'aquest sector, totes les seccions d'aliments han augmentat els preus en el darrer any i la que menys ho ha fet ha estat la de la carn d'oví (2,3%).

Per contra, segons les dades publicades aquest divendres per l'INE, els sectors on més han caigut els preus durant el darrer any són els elements associats a l'habitatge (aigua, gas, electricitat...), que han registrat un descens d'un 11,4%.

Pel que fa al conjunt d'Espanya, la variació respecte d'un any enrere va ser d'una dècima més que la mitjana catalana, del 3,5%, la mateixa dada ja avançada per l'INE el passat 28 de setembre. Respecte de l'agost, la pujada va ser d'un 0,2%.

El govern espanyol ha recordat en un comunicat que Espanya és un dels "països amb inflació més baixa" de la zona euro, un fet que es deu a la menor dependència del gas i el petroli russos que les economies del centre i est del continent, així com al límit al preu del gas en el mercat ibèric que durant mesos va moderar les pujades de la factura de la llum a l'Estat i a Portugal.

L'oli d'oliva lidera els encariments

L'increment del preu del petroli és un dels elements que expliquen el repunt dels últims mesos de l'IPC. L'encariment del cru ha tingut un efecte directe sobre el cost de la gasolina i el gasoil, la qual cosa té alhora un efecte sobre bona part de la senalla de la compra, ja que el cost del transport s'inclou dins la majoria de béns de consum, com ara els aliments.

En aquest sentit, a mitjan setembre els preus de la gasolina i el gasoil van arribar a nivells màxims, tot i que posteriorment es van moderar lleugerament ja a l'octubre. De moment, el govern espanyol descarta reintroduir les bonificacions de 50 cèntims per litre que va aprovar el 2022 amb la invasió russa d'Ucraïna i que ha mantingut només per a sectors afectats, com ara transportistes o agricultors.

Malgrat això, l'encariment dels aliments, que va ser el motor de la inflació durant la primavera i l'estiu passats, encara es manté per culpa de les males collites, la sequera i l'esmentada pujada dels carburants, que té un impacte directe sobre el cost dels aliments frescos. L'oli d'oliva és el cas més evident, ja que al setembre es va encarir un 10,1% en comparació amb el mes anterior i en un any ha augmentat un 67% al conjunt de l'Estat. La verdura també és un dels elements de la senalla de la compra que més pugen.

L'inici del curs escolar el mes passat també va comportat la pujada del cost de les matrícules, del material escolar i dels menjadors.

A l'altre extrem, el final de la temporada turística ha portat l'abaratiment dels preus de paquets turístics i del transport de passatgers, especialment bitllets d'avió i vaixell. A més, tant el gas natural com el butà i el propà han caigut, i s'ha fet notar l'evolució del cost d'aquestes matèries als mercats internacionals, en part per les altes temperatures registrades a tot Europa, cosa que ha reduït el consum de calefaccions en països on, en aquestes altures de l'any, ja es comença a utilitzar.

stats