Habitatge
Societat 24/03/2023

El Consell dobla els recursos del pla d'ajuts per garantir l'emancipació dels joves de Mallorca

Han rebut el doble de sol·licituds de les previstes

ARA Balears
2 min
Al registre dels grans tenidors hi ha aproximadament uns 700 habitatges.

PalmaEl Consell de Mallorca ha doblat la partida pressupostària destinada al pla insular per afavorir l'emancipació dels joves. Així ho han explicat aquest divendres la presidenta del Consell, Catalina Cladera, i el conseller de Promoció Econòmica, Jaume Alzamora. Segons han explicat, han rebut pràcticament el doble de sol·licituds previstes; per aquest motiu, han decidit doblar l'ajut d'un milió d'euros a dos.

Durant la presentació d’aquesta ampliació, la presidenta de la institució, Catalina Cladera, ha destacat que "el Consell ha estat a l’altura d’allò que necessita la ciutadania i hem de continuar al costat des joves mentre sigui necessari”. Cladera ha apuntat que “aquesta ajuda, que formava part de l’escut social del Consell per combatre la inflació, no desapareixerà, perquè volem ajudar la joventut de Mallorca en el procés d’emancipació i s’ha vist que és una mesura útil i necessària”.

Per la seva banda, el conseller Jaume Alzamora ha explicat que el bo d’emancipació és una ajuda a les despeses derivades de l’emancipació i que en cap cas es tracta d’una ajuda de lloguer o d’accés a l’habitatge. En aquest cas, ha recordat, “el Consell ja ha cedit els solars que li quedaven en propietat a Can Domenge per a la construcció d’habitatge públic i, més recentment, ha transferit a l’Ibavi fons per construir més habitatges públics en règim de lloguer”. Així les coses, ha destacat, “aquestes ajudes són per a despeses derivades de l’emancipació; subministraments o mobles, per exemple”.

En aquest sentit, Alzamora ha explicat en roda de premsa que, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística, només la compra de mobles s’ha encarit un 112% en un any i que el mes de febrer la factura mitjana del llum ha estat 20 euros més cara que la de gener. “Tenint en compte tot això, és normal que tant a Mallorca com en el conjunt de les Illes Balears ens situem a la coa en dades d’emancipació de la Unió Europea. Com ja s’ha comentat, aquí tenim una taxa d’emancipació del 16%; però alerta: en el conjunt d’Europa la taxa d’emancipació supera el 30%. Estam parlant d’un percentatge a la baixa del 50%”.

El conseller Alzamora també ha detallat que la intenció d’aquestes ajudes és revertir la situació. “No és una iniciativa aïllada. Volem que tingui continuïtat en el temps i estudiarem la fórmula per millorar la convocatòria. I això serà possible perquè som conscients que les persones joves constitueixen un col·lectiu especialment vulnerable davant la desocupació i l'exclusió sociolaboral, i no volem que ningú quedi enrere”.

Finalment, Jaume Alzamora ha recalcat que aquesta injecció d’un milió d’euros, que se suma al milió inicial, és possible gràcies que el Consell disposa dels recursos suficients. “Sense la bona gestió dels recursos públics que hem fet, seria impossible. Hem reduït a zero el deute del Consell i per això ara ho podem fer”, ha conclòs.

stats