PROSPECCIONS
Societat 15/09/2017

El Congrés menysté el Parlament

La Cambra baixa alerta que el recurs de Balears no té validesa

Jaume Vinyas
2 min
La presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, en imatge d’arxiu.

PalmaMals auguris per a la proposició de llei balear contra les prospeccions a la mediterrània, en la darrera oportunitat per a ser tramitada. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha enviat una carta al Parlament, que va entrar ahir al Registre, on adverteix que que la cambra balear “no és un dels subjectes legitimats per a sol·licitar la reconsideració dels acords de la Mesa”.

El Parlament, en efecte, va enviar un recurs de reconsideració al Congrés contra el vet imposat pel govern Rajoy a la iniciativa, aprovada per unanimitat. Es tracta de la primera vegada que una cambra autonòmica envia un escrit d’aquestes característiques. El coportaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, va afirmar, a finals de juliol, quan es va acordar donar aquesta passa, que la llei ho emparava. Pastor ho nega però, tot i així, anuncia que “trasllada” l’escrit al govern de l’Estat “als efectes del seu coneixement”.

L’escrit deixa a l’aire que, dimarts vinent, tal com estava previst, la Mesa estudiï el recurs i es pronunciï de nou sobre l’admissió a tràmit de la proposició de llei. .

Pressió de l’esquerra

Diverses forces polítiques han posat èmfasi, aquesta setmana, en pressionar Ciutadans, el partit capaç de decantar la balança a la Mesa, davant la votació prevista. Els darrers van ser, ahir, el diputats del PSIB, Pere Joan Pons, i el senador, Francesc Antich. En una roda de premsa conjunta, Pons va demanar al president del PP, Biel Company que “si tant bo és per donar bones notícies com la de la Xylella, utilitzi la seva influència per a desbloquejar” la iniciativa. En aquest sentit, ha lamentat que el mateix Company participés en les manifestacions de la legislatura passada contra el projecte del govern central d’iniciar prospeccions en l’àmbit marí balear. El PP va recordar, posteriorment, en una piulada, que el projecte fou autoritzat en temps de Zapatero. “El PP s’hauria d’aferrar fort a aquesta Iniciativa. Van en contra del que han votat aquí”, va afegir Antich, en referència al vot favorable a la proposició de llei dels populars en la votació que es va fer al Parlament, el febrer d’enguany.

Pons, que no va oculatar el malestar amb l’actitud de PP i Ciutadans en aquest tema, fins i tot, va arribar a suggerir que la disputa podria arrfibar al Tribunal Constitucional tot i que després es va mostrar caut al respecte. “Hi ha la possibilitat però anem a respectar els temps. Primer hi ha un recurs que encara ha de ser resolt i després, fins i tot, pòdriíem tornar a intenrar-ho a portar a la Mesa del Congrés”, va afirmar.

L’escrit de Pastor, però, posa en dubte que el text, fins i tot, s’arribi a debatre. Amb tot, PP i Ciutadans, que ja l’han vetat dues vegades, mantenen la paella pel mànec.

stats