Societat 29/12/2020

Condemnen a catorze anys i tres mesos de presó l'exlíder de Vox a Lleida per haver abusat sexualment de discapacitats

Ortiz Cambray haurà d'indemnitzar una víctima amb 15.000 euros i una altra amb 5.000

Ara
2 min
Pla obert de l'acusat d'abusar de discapacitats durant el judici a l'Audiència de Lleida.

BarcelonaL'Audiència de Lleida ha condemnat a catorze anys i tres mesos de presó l'exlíder de Vox a Lleida, José Antonio Ortiz Cambray, per haver abusat sexualment de persones amb discapacitat. El tribunal avala així el testimoni de les víctimes, que van detallar que l'acusat els donava petites quantitats de diners, entre 5 i 10 euros, a canvi de tocaments i abusos i, també, per enviar-li imatges de caràcter sexual. Se'l condemna a vuit anys de presó per un delicte continu d'abusos sexuals a una persona amb discapacitat, a més de dues condemnes de dos anys i sis mesos de presó cadascuna per corrupció de dues persones amb discapacitat, i una altra d'un any i tres mesos de presó per un delicte de pornografia amb ús de persones amb discapacitat. Per tots els delictes se li imposa una pena de presó de catorze anys i tres mesos i vuit anys de llibertat vigilada que haurà de complir un cop surti de presó.

La sentència també recull que Ortiz Cambray, de 55 anys, haurà d'indemnitzar una de les víctimes amb 15.000 euros i una altra amb 5.000, pels danys causats, i li prohibeix acostar-se a menys de 150 metres ni comunicar-se amb elles durant tres anys i sis mesos en el cas d'una d'elles, i durant dos anys i tres mesos pel que fa a la segona. Durant el judici, celebrat el 25 de novembre, la Fiscalia va sol·licitar una condemna d'onze anys de presó per haver abusat de dos homes de 26 i 30 anys amb incapacitat i d'intentar abusar d'un altre, entre el març del 2018 i el març del 2019. L'acusació particular, al seu torn, demanava 27 anys de presó per a l'acusat.

La defensa d'Ortiz Cambray va considerar una "barbaritat" aquestes peticions de pena perquè creia que l'acusat no es va ultrapassar amb cap dels nois i que es tractava d'un judici polític per haver sigut el líder d'un partit com Vox.

Tot i que la defensa va insistir que els denunciants no estan incapacitats judicialment, els psicòlegs van assenyalar que tots tres tenien limitacions en la capacitat cognitiva i d'anàlisi que els fa tenir dificultat a l'hora d'inventar-se històries o mentir. L'acusat, per la seva banda, va negar haver abusat de cap discapacitat i va dir que els tres joves li demanaven diners i que eren ells els que li enviaven imatges sexuals seves.

L'exlíder de Vox a Lleida està en llibertat provisional des del mes d'octubre, quan va abonar la fiança de 6.000 euros per sortir de la presó on era des que va ser detingut al principi de març del 2019.

stats