Societat 12/07/2019

Condemnen Jaume Matas a 10 mesos de presó pel cas Son Espases

A més, l'inhabiliten per ocupar un càrrec públic per un temps de 10 anys i 2 mesos

Ara Balears
2 min
El Govern demana presó per a Matas

PalmaLa Secció Primera de l’Audiència Provincial de les Balears va condemnar divendres l’expresident del Govern balear, Jaume Matas, a deu mesos de presó i 10 anys d’inhabilitació per prevaricació continuada, induir frau a l’administració i tràfic d’influències. El tribunal apunta que Matas va influir en l’adjudicació del concurs per a la construcció de l’hospital de SonEspases a OHL. Segons les magistrades, l’expresident “s’assegurà que l’oferta més cara fos la guanyadora”.

Matas, que és a la presó des de juny del 2018 condemnat pel cas Nóos, va admetre durant el judici haver estat responsable d’induir els delictes de prevaricació i frau a l’Administració en l’adjudicació de les obres del cas Son Espases, però va negarel tràfic d’influències que se li atribuïa. L’expresident va acceptar davant l’Audiència entre quatre i nou mesos de presó de compliment efectiu, i set anys i dos mesos d’inhabilitació per a càrrec públic: una notable rebaixa de la petició de pena inicial, tenint en compte que la Fiscalia Anticorrupció li demanava inicialment quatre anys i mig.

El tribunal va condemnar també l’exconsellera de Salut Aina Castillo com a inductora d’un delicte de prevaricació continuada i per frau a l’Administració a una pena de 8 mesos de presó. De fet, malgrat que el Ministeri Públic va considerar que la manipulació del concurs va ser ordenada per Matas, va ser executada en canvi per Castillo i l’exdirector del Servei Balear de Salut, Sergio Bertrán, condemnat a 12 mesos de presó.

L’Audiència també va condemnar l’empresari Jesús Peinado com a cooperador necessari del delicte de prevaricació continuat i com a cooperador necessari del delicte de frau a l’Administració a una pena de 12 mesos. Peinado s’encarregà de l’assessorament previ a l’adjudicació de l’obra.u

stats