Societat 10/04/2019

Condemnen Barcelona a pagar 50.000 euros per la mort d'un jove detingut per la Guàrdia Urbana

La jutge considera que el noi es va donar cops voluntàriament, però responsabilitza els agents de no haver-lo immobilitzat

Acn
1 min
Un vehícle de la Guardia Urbana a Barcelona

BarcelonaUn jutjat contenciós-administratiu de Barcelona ha condemnat l'ajuntament de la ciutat a pagar 50.000 euros a la mare d'un jove mort el 2009 durant una detenció de la Guàrdia Urbana a la rambla Guipúscoa, al barri de Sant Martí de Provençals. El jove havia begut i pres drogues, i es va donar molts cops amb els vidres del cotxe patrulla, que va acabar trencant. La jutge considera que el noi es va colpejar voluntàriament, però responsabilitza els agents de no haver-lo immobilitzat correctament ni haver-lo calmat davant del seu estat d'agitació.

En la sentència, la magistrada del jutjat contenciós-administratiu número 7 considera que els agents implicats en la detenció tenen part de la responsabilitat, no pas penal i directa, però sí patrimonial, com a funcionaris públics que havien de tenir cura d'una persona custodiada. De fet, els retreu que no apliquessin el protocol que obliga a cordar amb el cinturó als detinguts dins dels cotxes policials.

La família, després de l'arxivament de la causa penal per part de l'Audiència de Barcelona, va fer una reclamació administrativa i patrimonial al consistori, que la va desestimar per silenci administratiu. Per això va portar el cas a la justícia, que ara ha donat parcialment la raó a la mare del noi. La magistrada fixa la indemnització en 50.000 euros, que hauria de pagar l'asseguradora de la Guàrdia Urbana.

stats