Tribunals

Expulsen del cos els sis mossos condemnats per una agressió racista

Els agents havien tancat un pacte de conformitat que els reduïa la pena a sis mesos d'inhabilitació

3 min
L'agressió racista dels Mossos d'Esquadra que denuncia Sos Racisme

BarcelonaLa condemna de mínims que aquest dilluns han pactat sis agents dels Mossos d'Esquadra per una agressió racista a Sant Feliu Sasserra el 2019 s'ha transformat en una mesura disciplinària més contundent: dins de la sala els agents han acceptat una pena d'un any de presó i sis mesos d'inhabilitació per haver agredit un home negre a qui estaven desallotjant d'un immoble de Sant Feliu Sasserra (Bages) el 2019. "Ets un mico. Negre de merda. Ves-te'n més lluny que l'Àfrica", li van dir entre puntades de peu i escopinades, segons consta en una gravació del cas. La pena dictada dins de sala permetia als policies esquivar l'entrada a la presó i minimitzar la inhabilitació a tan sols sis mesos. Però el cos ha decidit adoptar una mesura poc habitual i més contundent que la justícia: després de conèixer el pronunciament ha anunciat que expulsarà els sis agents del cos, segons ha avançat TV3 i han confirmat fonts d'Interior a l'ARA.

La mesura s'aplicarà quan el cos rebi notificació de la sentència. Quan es va produir l'agressió, els sis agents formaven part de la unitat de recursos operatius (ARRO) dels Mossos i van mantenir aquesta condició fins que es va fer públic l'àudio de la gravació, quan el cas ja feia un any que s'investigava. Aleshores es va decidir canviar-los de destí, perquè assumissin tasques que no impliquessin un contacte directe amb la ciutadania. Fonts d'Interior expliquen que aleshores es va optar per no suspendre inicialment els agents de sou i feina perquè el cas s'estava investigant i encara no s'havia dirimit quins dels policies eren els autors dels insults i l'agressió. Fins ara els agents havien negat la seva responsabilitat, però amb l'acord de conformitat d'aquest dilluns tots sis han admès l'autoria –si bé en un dels casos la sentència especifica que l'agent no va participar en els fets, però tampoc va fer res per impedir-los.

"T'arrencaré el cap"

L'agressió es va produir el gener del 2019. La víctima vivia en un habitatge ocupat amb uns amics. Els Mossos d'Esquadra es van presentar a la finca perquè tenien constància que hi havia una plantació de marihuana. Segons el relat de fets provats que els sis agents han acceptat aquest dilluns, els policies el van "empènyer i escopir, li van propinar cops al cap i puntades de peu al costat, mentre li tiraven bosses de brossa i cridaven insults racistes". Un d'ells també va disparar un tret a l'aire. La seqüència va quedar enregistrada a la gravadora de veu del mòbil de la víctima. "T'arrencaré el cap", "ets un mono", "ja t'he dit per telèfon que et fotria una hòstia que et deixaria blanc", "quina xusma que ens arriba en aquest país" o "merda humana", se'ls sent dir.

Els agents han acceptat una condemna d'un any de presó per un delicte contra la integritat moral greu, que se suspendrà sempre que no delinqueixin en tres anys i facin un curset d'igualtat de tracte i no discriminació i indemnitzin la víctima amb 80.000 euros (ja n'han consignat 30.000), i sis mesos d'inhabilitació. El tribunal també els ha imposat una multa de 300 euros per les lesions i els prohibeix acostar-se a menys de 500 metres de l'home durant quatre anys. La pena final era substancialment inferior als tres anys de presó i quatre d'inhabilitació que demanava la Fiscalia per als agents, així com als sis anys entre reixes i 12 d'inhabilitació que sol·licitava inicialment l'acusació particular i la popular del cas, que exerceix l'entitat SOS Racisme.

Però el que semblava un pacte favorable als acusats se'ls ha acabat girant en contra. Un cop Interior ha conegut que els agents havien confessat els fets i havien admès els insults i l'agressió, ha anunciat la mesura disciplinària. Des de SOS Racisme, l'advocada Lorena Antón ja havia subratllat a la sortida del judici la importància que els agents haguessin reconegut l'autoria i explicava que el pacte s'havia segellat també respectant la voluntat de la víctima de tancar el cas.

Inicialment la sentència, que ja és ferma i s'ha dictat de viva veu a dins de la sala, ha generat la indignació de part del públic que estava seguint el judici a l'Audiència de Barcelona. Dos activistes han cridat "Vergonya!", "Racistes" i "Mercenaris!" cap als acusats i el tribunal després d'escoltar els termes de l'acord i abans d'abandonar la sala.

stats