Societat 20/11/2021

Condemnen un professor de l'IES Madina Mayurqa per coaccions a una companya

La docent va denunciar el cas d'assetjament el mes de juny i ara la justícia li dona la raó

2 min
Imatge de denúncia de la professora Mariluz Esún.

PalmaLa justícia ha donat la raó a la professora de l'IES Madina Mayurqa que el juny va denunciar un cas d'assetjament. La mateixa víctima, Mariluz Esún, ha fet pública la carta que ha enviat a tots els claustres de Mallorca, en què informa que el jutjat ha condemnat el seu assetjador en una sentència que el considera culpable d'un delicte de coaccions. El processat encara pot recórrer contra la resolució, però en tenir la sentència ferma, Esún assegura que obrirà la via administrativa per exigir responsabilitats a la Conselleria d'Educació.

Ara, Esún denuncia "la negligència absoluta de la Conselleria per no posar en marxa cap protocol" quan va comunicar a la directora del centre —i ella a Inspecció— que estava patint una "situació intolerable i que necessitava que algú aturàs un company de feina que no tenia cap intenció de respectar que no és no", diu en el comunicat. Així, aclareix que la denúncia que va fer el juny no era tant per denunciar el seu excompany, sinó la Conselleria. Educació ha informat l'ARA Balears que, de moment, no farà cap declaració sobre aquesta qüestió.

"La meva denúncia pública era perquè la Conselleria vulnerava els meus drets i em deixava absolutament abandonada i desatesa davant la situació que estava patint, tot i que la Llei d'igualtat del 2007 obliga les empreses a tenir, fer conèixer i activar protocols de prevenció i actuació en cas d'assetjament sexual o per raó de sexe", afirma. Amb la sentència a la mà, la docent apunta que la resolució "no canvia l'obligació que tenia la Conselleria d'actuar quan jo vaig demanar ajuda".

Cronologia dels fets

Per tal de reclamar una resposta a la Conselleria, Esún explica cronològicament com varen ocórrer els fets. "El març del 2020, inform la directora de la situació, al maig l'inspector es reuneix amb el meu excompany per recordar-li que ha de respectar els seus companys i li aprova la fase de pràctiques de funcionari. L'inspector comunica a la meva directora les seves actuacions, però mai a mi directament (...)", recorda.

L'enumeració continua. "L'octubre del 2020 començ a demanar explicacions a la Conselleria de les seves actuacions, ja que l'excompany em continua molestant. Inspecció no contesta mai cap de les meves peticions presentades i registrades (només ho fa el 15 de juny del 2021, dia en què surt en premsa). El 6 de novembre del 2020, present una denúncia davant la policia perquè la situació és insostenible i ho comunic a l'inspector. El 30 de novembre, l'inspector informa el Personal Docent d'un possible cas d'assetjament", conclou.

stats