La comunitat negra de Mallorca convoca una concentració a Palma per visibilitzar el racisme "estructural"

La mort de George Floyd als Estats Units ha provocat una onada de protestes a tot el món, que diumenge també arriba a la plaça de l'Olivar

L'onada de protestes a tot el món per denunciar la mort de l'afroamericà George Floyd a mans d'un policia blanc arriba a les Balears. La Comunitat Negra Africana i Afrodescendent de Mallorca, que forma part d'una coordinadora estatal creada arran d'aquest cas, ha convocat una concentració diumenge a les 18 h a la plaça de l'Olivar de Palma per visibilitzar el racisme "estructural" i "social", segons ha explicat una de les portaveus, Kine Diagne. "Volem denunciar pacíficament la brutalitat policial als Estats Units, perquè el racisme institucional també afecta Espanya", com ha afirmat en una roda de premsa aquest divendres a la plaça Llorenç Bisbal de Ciutat. 

Diagne ha assegurat que tots els presents a la roda de premsa han patit alguna vegada a la vida una experiència racista i que "ens sentim desprotegits per part de les forces de seguretat quan volem denunciar aquests casos". A més, ha criticat que la Llei d'estrangeria espanyola és racista i que als centres educatius no s'ensenya suficientment sobre la història del colonialisme. 

Malgrat que l'antiracisme "no neix després de la mort de Floyd", ara sí que "s'ha mediatitzat molt", ha dit Diagne, qui ha afegit que "necessitam que ens escoltin i recordar que això no són casos aïllats i que cal anar a la base del problema". L'altra portaveu de l'entitat, Orokia Traore, creu que l'antiracisme "és cosa de tots" i que cal participar-hi com es pugui per eliminar aquesta xacra.

Diagne també ha comentat que els negres tenen més possibilitats de ser aturats en els controls que es fan als aeroports i als ports pel color de la pell. D'altra banda, el conseller de MÉS per Mallorca Guillem Balboa, que hi era present, ha explicat que aquest divendres han començat a fer la campanya d'adhesions entre altres entitats i partits polítics. 

Traore ha explicat que la plataforma ha comprat mascaretes perquè tothom que vagi a la convocatòria la dugui i, a més, un comitè de seguretat de l'organització s'encarregarà d'assegurar que es compleixen les mesures de distanciament entre els assistents.

Cal recordar que la Plataforma Antifeixista de Menorca també ha convocat concentracions per rebutjar la mort de George Floyd. Els actes de protesta tindran lloc dissabte a les 18 h a la plaça Constitució de Maó i a la plaça de la Catedral de Ciutadella.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF