Societat 01/03/2020

Centenars de persones es manifesten contra l'ampliació de l'aeroport: "És el moment d'evitar el col·lapse"

La plataforma que lluita contra l'augment de capacitat de Son Sant Joan ha convocat una concentració amb motiu del Dia de les Illes Balears

Alba Tarragó
2 min
Manifestació contra l'ampliació de l'aeroport a Palma

Palma"Al bocinet de món que habitam, les Illes, no s'estan fent els deures", diu el manifest de la plataforma contra l'ampliació de l'aeroport de Palma en una data tan assenyalada com el Dia de les Balears. Centenars de persones s'han concentrat davant la Delegació del govern espanyol per manifestar-se contra els plans d'Aena d'augmentar la capacitat de l'aeroport de Son Sant Joan. "Ha arribat el moment de fer un pensament i escollir entre el col·lapse i una Mallorca més digna, verda i justa", adverteixen els membres de la plataforma.

En el seu manifest, la plataforma ha criticat les actuacions del Govern balear, que, diuen, "s'ha autoerigit com el model pioner per revertir la situació actual", mentre que "mira cap a una altra banda" davant aquesta situació. "Després d'haver-se declarat l'emergència climàtica, calla sobre l'ampliació de l'aeroport de Palma", denuncien. Així mateix, argumenten que l'Executiu intenta "donar lliçons al món al mateix temps que permet que s'ampliï la principal porta d'entrada de casa seva".

Un dels membres de la plataforma, Cati Torres, ha declarat que "la reformulació que ha anunciat Aena del seu projecte consisteix només a llevar el pàrquing de cotxes i l'àrea de remots per a avions", la qual cosa suposa "una part molt petita dels quatre plans d'ampliació". Torres assegura que es tracta d'una "augment de la capacitat aèria encobert per part d'Aena". Per continuar lluitant contra aquesta mesura, l'activista ha anunciat que estaran a l'aguait de les decisions d'Aena per organitzar noves mobilitzacions. De moment, explica, han aconseguit més de 2.000 al·legacions contra les actuacions proposades.

Al crit de "Qui estima Mallorca no la destrueix", una multitud de persones han donat suport a la mobilització, que tenia per objectiu conscienciar de la situació ambiental que pateixen tant les Balears com la resta del món. "Segons les Nacions Unides, les emissions de gasos d'efecte hivernacle haurien de reduir-se globalment un 7,6% per any d'aquí a 2030 per frenar l'emergència climàtica", alerten. Tot i això, "les emissions globals creixen any rere any i posen en perill la mateixa humanitat".

"D'esquena a la població balear"

La plataforma ha llançat un missatge d'alarma davant el creixement de població i les seves conseqüències: "Creixen les arribades de turistes per ports i aeroports, creix la pressió humana, creixen les places turístiques, creix la urbanització del territori, creix l'ús de combustibles fòssils, creix la generació elèctrica, creix la generació de residus, creix el transport terrestre, creix la precarització de la feina, creix l'encariment de l'habitatge, creixen les desigualtats socials...". En definitiva, conclouen, "creix la possibilitat d'assolir el col·lapse".

En aquest context, afirmen, la mesura que Aena pretén imposar és augmentar la capacitat de l'aeroport de Son Sant Joan, "ampliant la terminal, modificant la pista d'enlairament i remodelant les maniobres a l'espai aeri". I ho fa, diuen, "des de Madrid, amb el consentiment del govern espanyol i d'esquena a la població balear". A més, acusen l'empresa de "mentir sobre les seves intencions" i de "desinteressar-se dels efectes que suposen".

stats