Societat 19/05/2023

Els pares i alumnes de l'Aixa-Llaüt es concentren davant el Consolat de Mar per exigir que es mantingui el concert

Han defensat que el centre "compleix tots els requisits de la LOMLOE" i per això "s'han de respectar els drets dels alumnes"

2 min
Les famílies i alumnes de l'Aixa-Llaüt que s'han concentrat davant del Consolat de Mar.

PalmaLes famílies i alumnes del Col·legi Aixa-Llaüt, vinculat a l'Opus Dei, s'han concentrat aquest divendres davant del Consolat de Mar per demanar a la Conselleria d'Educació que reconsideri la decisió de retirar el concert del centre –vigent des de l'any 2011– el pròxim curs 2023-2024. Les prop de 200 persones que s'han trobat han cridat "Armengol no tiene corazón". Bernat Morell, portaveu de les famílies, ha criticat que la decisió de la Conselleria discrimina "els 400 alumnes i 700 famílies del centre, a les quals s'empeny a anar a una escola privada, cosa que també farà que els professionals que fan feina a l'escola la perdin".

En el marc de la concentració, s'ha llegit un manifest, en el qual les famílies han defensat que els alumnes que van a aules segregades varen adquirir uns drets quan es va concedir el concert fa 11 anys i "ara no es poden vulnerar". "Els tribunals ens han donat la raó i ara ens volen fulminar". El manifest també defensa que "el centre compleix tots els requisits de la LOMLOE i que si es retira el concert s'estaran vulnerant també els drets dels alumnes d'Infantil, on les aules són mixtes".

Els pares, de moment, podran continuar matriculant els alumnes sota el paraigua del concert, després que la justícia, segons ha dit un representant de l'escola, així ho hagi autoritzat de manera provisional, a l'espera de la decisió definitiva de la Conselleria. De fet, Educació va confirmar aquest mateix dijous a l'ARA Balears que Aixa-Llaüt també ha interposat un recurs contenciós administratiu per intentar anul·lar la decisió de suprimir el concert al centre.

En compliment de la LOMLOE

El mes d'abril passat, Educació va anunciar que retiraria el concert al centre si no establia aules mixtes a tots els nivells educatius, per complir amb la LOMLOE i la Llei d'educació de les Illes Balears. Aixa-Llaüt, per la seva banda, va demanar poder implantar la llei de manera progressiva. Així doncs, el pròxim curs primer de Primària seria mixt i, a mesura que anassin pujant nous cursos, també tindrien nins i nines a les aules, fins a completar tots els nivells. Aquesta proposta no va ser acceptada per part de la Conselleria, que va emetre el seu dictamen després de consultar amb l'Advocacia de la Comunitat.

De fet, tant la LOMLOE com la Llei educativa de les Balears estableixen la coeducació com el model a seguir. La llei estatal estableix que els centres sostinguts totalment o de manera parcial amb fons públics no poden separar els alumnes per raó de sexe. Fins ara, en totes les ocasions en què Aixa-Llaüt ha recorregut als tribunals des de l'any 2015 li han donat la raó. Si més no, amb la LOMLOE vigent, el model de segregació per raó de gènere queda desemparat.

stats