Comprar droga a Son Banya, fer teràpia a la platja i altres excuses per saltar-se el confinament

La pandèmia del coronavirus ha obligat els ciutadans de les Balears a quedar-se a casa, però no tothom és capaç de complir la quarantena

El confinament ha posat a prova la imaginació de molts ciutadans de les Balears que no són capaços de quedar-se a casa ni quan una pandèmia vírica assota mig planeta. Anar a comprar droga al poblat de Son Banya, acostar-se a la platja per mullar els peus com a teràpia o conduir quilòmetres per passejar el ca a un parc són alguns dels arguments i excuses per sortir de casa amb què s'han trobat agents de les policies Local i Nacional i de la Guàrdia Civil. També hi ha casos que van més enllà de tota excusa, com el de la família estrangera que la Guàrdia Civil es va trobar dimarts  fondejant en un veler al Port de Sóller. Asseguraven que no sabien res de la declaració d'estat d'alarma. És més, havien anat fins a la platja amb una barca auxiliar, moment en què els varen enganxar els agents.

Quan els policies es troben un cas així en fan un informe que envien a la Delegació del govern espanyol a les Balears, on es decideix si es multarà i quina serà la quantia de la sanció –oscil·len entre els 600 i els 30.000 euros. Si un mateix ciutadà acumula informes, els policies poden acabar arrestant-lo. Aquest és el cas d'un home que va anar diverses vegades en un mateix matí a un supermercat de Palma només per comprar cervesa. La Policia Nacional el va avisar que no era cap producte de primera necessitat i que havia de tornar a casa, però l'individu s'hi va negar i va acabar arrestat.

Què es pot fer i què no durant el confinament pel coronavirus a Balears?

La majoria d'agents coincideixen que les mascotes són l'excusa guanyadora al rànquing de les més utilitzades. El reial decret que va ordenar l'estat d'alarma permet sortir al carrer a passejar els animals, però no detalla quant de temps s'hi poden estar els seus propietaris ni fins on poden arribar. I alguns no s'hi posen per poc. Membres de la Policia Local asseguren haver-se trobat gent que viu a l'altura dels jutjats de l'avinguda d'Alemanya caminant amb el seu animal davant el Palau de Congressos.

També s'abusa de les sortides per anar a comprar i n'hi ha que pensen que passejant una bossa d'un supermercat o una barra de pa sec ja estan salvats. D'altres se'n van a comprar a l'establiment més llunyà que poden. Per tot plegat la policia ha optat per demanar els tiquets de compra als sospitosos. Altres fan servir l'excusa del tabac, però no sempre funciona. La Policia Nacional ja va obrir un informe dilluns a un home que deia que havia sortit a comprar-ne...  però no duia doblers ni la cartera. Un altre home, de 21 anys, va acabar detingut per sortir a comprar tabac –amb bicicleta– a quilòmetres de casa i resistir-se, amb violència, a obeir els agents. Viu a Pere Garau, però la Policia Local de Palma el va trobar al carrer del Conqueridor, al centre de Ciutat.

Els policies també han identificat homes que eren al carrer perquè volien contractar serveis sexuals. La Delegació del govern a les Balears recorda que el consum de prostitució no és de primera necessitat i que, per tant, no justifica sortir al carrer. A més, cal tenir en compte que les mesures de restricció s'apliquen també als espais privats que són d'ús públic, com ara les zones comunes de les finques. A Eivissa, agents policials varen aixecar cinc actes administratives a una mateixa comunitat de veïns perquè es reunien a la zona de la piscina, mentre que en una altra urbanització van multar alguns joves fer botellada.

La Guàrdia Civil, per la seva banda, també fa controls de carretera, on ja han identificat milers de vehicles i conductors. Encara troben gent que comparteix el vehicle amb pretextos no justificables, com ara que tres o quatre persones vagin en el mateix cotxe per anar a posar benzina. Tampoc és una causa de força major –de fet, és un delicte– sortir a vendre marihuana amb el cotxe, raó per la qual una parella va acabar detinguda.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF