CRÒNICA

Prendre el sol i passejar en bicicleta: els que no han entès què vol dir ‘confinament’

Desenes de persones van al passeig Marítim de Palma a gaudir del bon temps mentre la Policia Nacional intenta fer-los entendre l’estat d’alarma

Tres al·lotes prenent el sol i un home passejant a la platja de Can Pere Antoni de Palma tot i el decret d'estat d'alarma.

"Però si no feia res, no passa res per prendre el sol! Ho fa tothom!", es defensa una dona amb samarreta de tirants i ulleres de sol mig estirada a la gespa del parc de l’edifici Gesa de Palma. El policia, visiblement enfadat, contesta: "Si ja l’he fet fora tres vegades! Això és increïble! Vostè és candidata a una multa!". Quan ho sent, ella intenta partir i l’agent fins i tot l’ha d’amenaçar de detenir-la perquè no ho faci. Des dels balcons se senten veïns que li criden "pocavergonya" i "irresponsable". Un sol home, des d’una terrassa, demana al policia que la deixi estar.

El decret de l’estat d’alarma preveu multes que van dels 100 als 600.000 euros, en cas d’incompliment reiterat de les ordres de l’autoritat. Però hi ha molta gent -turistes, però també ciutadans de les Balears- que encara no ha entès que l’amenaça del coronavirus és seriosa, ni què vol dir la paraula ‘confinament’. I és fàcil comprovar-ho al passeig Marítim de Palma: aquest diumenge encara hi ha desenes de persones que hi van a córrer, prendre el sol, passejar i banyar-se a la mar. Fins i tot hi ha pares que hi duen els seus fills a fer una volta en bicicleta.

Molts saben que no haurien de ser al carrer perquè quan veuen -de lluny- els dos policies nacionals que van fent fora tothom, giren coa. D’altres donen tota mena d’arguments i justificacions. Una dona diu que a casa, tancada, té atacs d’ansietat. Un ciclista, que és monitor d’ spinning i ha de sortir a entrenar. Molts altres fan com si res. Ja han vist passar un cotxe camuflat de la Policia Nacional, amb la sirena al sostre, que llança per megafonia un missatge en diferents idiomes en què deixa clar als turistes que vagin a l’hotel i surtin dels carrers. No n’han fet gens de cas.

"És increïble, és molt difícil fer-los entendre que han de partir cap a casa", explica un dels dos policies, que duu guants de làtex i procura mantenir les distàncies amb els infractors. "Molts diuen que no saben que ja estàvem en estat d’alarma i que es pensaven que començava dilluns, però quina importància té això? El coronavirus ja el tenim aquí". El seu company, indignat, afirma que fins i tot avui uns altres agents han trobat un bar obert, amb la terrassa desplegada i servint clients. Interromp l’explicació per cridar "Eh! Fora de la platja! He dit que fora!" a una parella que corre per l’arena. Li costa, però li fan cas.

"Cada vegada que una persona no compleix les instruccions es posa en risc ella i ens posa en risc als altres", ha afirmat la presidenta de les Balears, Francina Armengol, en la roda de premsa posterior a la reunió de presidents autonòmics amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Aquest diumenge mateix s’han confirmat 11 casos més de coronavirus a les Balears, on ja n’hi ha 55, 50 dels quals a Mallorca mateix. Armengol assegura que tenen un pla per "intensificar" que aquest missatge arribi als turistes, i diu que aquest diumenge és "un dia de transició" perquè és el primer en què s’aplica el decret de l’estat d’alarma. De fet, els policies per ara només avisen la gent que marxi a casa, encara no multen a la primera. És previsible que això canviï prest.

A la platja de Can Pere Antoni, emmarcada pels reflexos daurats de l’edifici Gesa que cantava Antònia Font, hi ha tres turistes joves i rosses, en biquini, estirades damunt les tovalloles. Un home que circula en patinet elèctric pel carril bici s’atura a mirar-les uns minuts. Més enllà, una parella gran se’l mira a ell amb to reprovador. Hi ha moments en què en una mateixa zona s’hi ajunta una desena de persones, però tot i això la primera línia de mar de Palma està molt més buida del que és habitual.

A migdia, amb un sol que convida a sortir al carrer, el centre de Palma és un desert. Més del que ja és normal en un diumenge. Una parella de turistes es fan selfies al Born, però no hi camina ningú més. La majoria de gent, ciutadans i de fora, han entès que han de quedar a casa.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF