Es confirmen 11 nous casos de coronavirus, que eleven a 55 la xifra d'afectats a les Illes

Dos homes majors amb malalties cròniques avançades es troben en estat greu

La Conselleria de Salut ha confirmat aquest diumenge 11 nous casos de coronavirus a Mallorca, que eleven la xifra d'afectats a 55 a les Balears. D'aquests, 14 estan ingressats, mentre que els altres estan controlats per les unitats d'atenció domiciliària. Hi ha dos diagnòstics greus: un home de 94 anys que és a l'UCI de Son Llàtzer i un altre home major amb una malaltia crònica respiratòria avançada.

Per illes, 50 dels casos es localitzen a Mallorca, tres a Menorca i dos a Eivissa. A més, el doctor Francesc Albertí, portaveu del Comitè d'alerta pel coronavirus, ha informat en roda de premsa que entre els afectats hi ha quatre metges d'atenció domiciliària, una dona a planta de Son Espases, un matrimoni a Son Llàtzer i una dona ingressada a Can Misses. Per ara, hi ha hagut un total de dues altes.

Tot i que s'han detectat menys casos que ahir - quan se'n varen confirmar 18-, Albertí ha precisat que no es pot entendre com una davallada de la corba, sinó com una tendència d'un sol dia. "No ens hem d'estranyar que durant un temps vagin a més", ha advertit, i ha afegit que ell creu que "en dos o tres mesos" n'hi haurà prou per fer baixar els contagis.

El doctor també ha indicat que és possible trobar-ne més casos perquè des de fa una setmana s'estan fent tests als pacients ingressats amb pneumònia. Amb tot, ha assegurat que les urgències estan tranquil·les i que hi ha llits disponibles, tant a planta com a l'UCI. "És la progressió que esperàvem", ha afirmat. 

82.000 autotests

L' autotest que la Conselleria de Salut va posar a disposició de la ciutadania funciona i, per ara, se n'han realitzat un total de 82.000. Aquesta mesura permet una resposta ràpida per saber les possibilitats d'estar contagiat i com s'ha d'actuar en cada cas particular.

Quant a l'atenció telefònica, ha minvat -entre dijous i divendres es varen registrar més de 9.000 telefonades-, però continua rebent-se'n un nombre molt alt. Només ahir, en varen rebre unes 3.500, mentre que en una situació normal en solen atendre entre 300 i 400.

Cal recordar que els hospitals i centres de salut han fet plans personalitzats per fer front a un possible augment de casos, amb àrees i circuits d’atenció diferenciats per a pacients amb coronavirus que garanteixin que no contagiaran la resta. A més, a partir de dilluns habilitaran setze unitats d'atenció domiciliària -ara n'hi ha onze- i es preveu que amb vista a finals de setmana tots els centres de salut de les Balears en tinguin almenys un.

Per acabar, Albertí ha volgut donar les gràcies a la ciutadania, en nom de tot el personal sanitari, per l'emotiu aplaudiment d'agraïment d'ahir vespre que es va poder sentir a totes les Illes. "Actes com aquests ens reforcen", ha reblat.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF