Societat 15/11/2018

Mercè Borràs justifica la frenada de pressupost per a Son Banya i diu que només s'hi esbucaran 30 cases durant el 2019

La regidora de Benestar Social considera que seria "una imprudència" enderrocar més cases sense haver trobat una alternativa d'allotjament per a les famílies que encara viuen dins el poblat

Aina R. S.
3 min
Una imatge del poblat de Son Banya durant els primers dies del desmantellament.

PalmaAquest dijous han continuat les compareixences dels regidors després que s'hagin presentat els pressupostos de què disposarà l'Ajuntament amb vista a l'any que ve. La regidora de Benestar Social, Mercè Borràs, ha explicat que es destinaran 540.000 euros al Pla de reallotjament de les famílies de Son Banya. D'aquests, 180.000 es destinaran al pla de reallotjament; 300.000 euros, a l’enderrocament de les cases, i 60.000 euros, per als serveis jurídics. Borràs ha justificat la reducció de pressupost respecte de l'any passat i ha dit que durant el 2019 només s’hi enderrocaran 30 albergs. La regidora ha indicat que "seria una imprudència planificar-ne més”, atès que actualment l'Ajuntament no disposa de suficients habitatges socials. A més, Borràs ha explicat que des de la seva àrea s'estan duent a terme diferents actuacions per poder concloure el desmantellament del poblat el 2020, la data que es va fixar en un principi.

En total, l'àrea de Benestar i Drets Socials gestionarà un pressupost de 31.354.093 euros, xifra que representa un 1,9% més respecte del 2018, 579.368 euros més. Aquest increment es destinarà sobretot a millorar les condicions salarials dels treballadors de l'àrea, per a la qual cosa es destinaran 12.396.826 euros.

D'altra banda, es mantindran a més de 700.000 euros les subvencions per a l'atenció a la infància i al treball comunitari. “Les àrees socials augmenten un 2,3% el pressupost, més d’un milió i mig d’euros", ha declarat Mercè Borràs.

Educació i Esports

A primera hora del matí la regidora d'Educació i Esports, Susanna Moll, ha comparegut per detallar els diferents projectes de la seva àrea que hi ha damunt la taula. Rebrà 30.590.438 euros, un 7,3% del total. Moll ha fet especial èmfasi en l'escoleta de Son Gibert, on es destinaran 1.300.000 del Fons de Capitalitat, que, sumats a la mateixa quantitat de l'any passat, permetran finançar l'obra. Moll espera que aquesta escola pugui estar acaba a principi de 2020.

Susanna Moll ha explicat que les grans inversions, tant a Esports com al Patronat Municipal d’Escoles d’Infants, quedaran compensades per les partides de la Llei de capitalitat amb 3,8 milions d’euros.

D'altra banda, la regidora ha assegurat que es destinaran 17 milions d'euros a l'àrea d'Esports i que es donarà continuïtat als diferents programes impulsats a través de l'IME, com són la diada ciclista, el Palma Dona, el Nordic Walking, les Barridiades i l'IME a la mar.

Pel que fa al capítol d'inversions, la partida més important s'invertirà en la reparació de la piscina de Son Hugo i a la seva reforma integral amb un projecte d'eficiència energètica, per a la qual hi haurà 1.500.000 euros. També es destinaran 500.000 euros al projecte d'eficiència energètica a la piscina de Sant Jordi, la continuació de la reforma del Camp de Futbol Verge de Lluc, amb 350.000 euros d'un total de 796.000 euros amb capitalitat de 2017 i 2018. Així mateix, hi haurà 250.000 euros procedents del programa EDUSI, a través del qual es durà a terme un projecte d'eficiència energètica per al poliesportiu Rudy Fernández.

Pel que fa a la partida d'Educació, el Patronat Municipal d'Escoles d'Infants disposarà d'un pressupost total de 7.615.140 euros. Susanna Moll ha assenyalat que es mantindrà el capítol d'inversions i el bo escolar, amb 270 mil euros. A més, hi haurà 1,3 milions de la Llei de capitalitat 2019, que se sumaran als 1,3 milions de 2018 per a la construcció de la nova escoleta a Son Gibert.

Funció Pública

La regidora de Funció Pública i Govern Interior, Aurora Jhardi, ha comentat les inversions que es faran des de la seva àrea en matèria de la carrera professional. En total, hi ha un pressupost de 37.229.469 euros. Pel que fa al capítol 1 corresponent al de les nòmines de personal, Jhardi ha apuntat que és el que experimenta una major pujada, concretament 7.740.000 euros per al pagament de la carrera professional i per a les millores de condicions laborals. Jhardi ha dit que s'ha fet una feina per intentar ajustar els complements específics dels treballadors ja que n'hi havia que cobraven més que els altres.

Es preveu també impulsar l'Escola Municipal de Formació (EMF) com a eix de la formació transversal dels diferents departaments i serveis de l'Ajuntament de Palma.

Àrea d'Igualtat i Joventut

El regidor d'Igualtat i Joventut, Aligi Molina, ha volgut també comparèixer. La seva àrea rebrà un total de 4.657.695 euros durant el 2019, un 1,7 per cent més que el 2018. Molina ha dit que l'increment de pressupost demostra el compromís del Consistori actual per les polítiques d'igualtat i per la lluita contra les desigualtats de gènere.

Això es plasmarà també en un increment de la plantilla. Es millorarà el servei d'Atenció Integral per a Víctimes de Violència de Gènere amb un psicòleg i un treballador social. Així es passarà de 13 a 15 treballadors.

stats