Societat 20/04/2021

La Comissió de la Competència castiga Tirme a tornar 1,5 milions, però els pagarà el Consell de Mallorca

La institució insular assumeix el cost perquè no augmenti la tarifa d'incineració als ciutadans, però admet "preocupació" perquè pot haver de pagar 5,5 milions més

2 min
Tirme ofega el Consell de Mallorca amb la tarifa d’incineració de residus

PalmaTirme, l'empresa concessionària del Consell de Mallorca que incinera els residus a l'illa, ha hagut de pagar 1,5 milions d'euros a Red Eléctrica. L'empresa espanyola li va avançar aquests doblers l'any 2015 per un decret que establia que s'havien de compensar les instal·lacions de producció elèctrica no peninsulars. Una resolució de 2020 del Ministeri per a la Transició Ecològica, però, ha obligat Tirme a tornar tots els doblers perquè la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) ha considerat que no hi va haver sobrecost per la insularitat i que l'ajuda no pertocava. Tot i que la decisió de compensar les instal·lacions insulars i la d'anul·lar-ho són d'organismes estatals, el Consell de Mallorca acabarà pagant aquests 1,5 milions d'euros. Tirme va destinar aquests doblers a aplicar descomptes a la tarifa d'incineració de residus que cobra als ajuntaments. Ara, per evitar que la tarifa pugi a conseqüència dels doblers reclamats, la institució insular ha decidit injectar a la tarifa 1,5 milions del romanent.

D'aquesta manera, el Consell mantindrà la tarifa en 108,03 euros per tona, com va aprovar inicialment el ple a final de l'any passat. "L'objectiu sempre ha estat que els ajuntaments no hagin d'assumir el pes de la crisi sanitària amb una pujada de la tarifa, però ara ens hem trobat amb una situació injusta, que no s'entén i que ens preocupa", explica la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot. Juntament amb la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, ha signat una carta enviada al Ministeri en què es transmet la "preocupació" de l'equip de govern per aquesta situació, perquè si es continuen reclamant doblers avançats basant-se en el mateix criteri, el cost per al Consell podria arribar a ser de quasi 7 milions d'euros, corresponents als avançaments anuals que s'han fet. "A part d'injust, és preocupant", diu Ribot, perquè l'any que ve la institució insular es veuria obligada a pagar 2,5 milions pels doblers avançats el 2016.

La Comissió Nacional de Mercats i Competència considera que no hi va haver cap sobrecost, malgrat que el decret establia mesures compensatòries per aquest motiu que foren avalades per la Comissió Nacional d'Energia el 2012. La consellera no entén per què es reclama la totalitat dels doblers pagats a compte a Tirme si el motiu principal era precisament compensar la insularitat. Ribot ha anunciat que a final d'aquesta setmana o principi de la que ve convocaran un ple extraordinari per aprovar la tarifa, i que després faran una modificació del pressupost per poder destinar 1,5 milions dels romanents per pagar la concessionària.

D'altra banda, cal tenir en compte que Tirme ha de cobrar sempre per anar recuperant inversions i despeses d’explotació de les instal·lacions que té i per aconseguir beneficis. Això és possible gràcies al contracte que té amb el Consell, i que el 2006 es va perllongar fins al 2041 amb els vots favorables del PP i UM, l’abstenció del PSIB i el rebuig del PSM i EU-EV. La justificació per ampliar el termini fou que l’empresa pogués recuperar els 356 milions que invertiria per ampliar la incineradora de Son Reus. Tot això ofega la institució insular, que intenta garantir que l'empresa cobri la seva part sense que la tarifa pugi.

stats